NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au fluturat tricolorul și au depus flori. Bălțenii au marcat 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România

La împlinirea a 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România, bălțenii au fluturat tricolorul și au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din fața primăriei. Unirea a fost votată de Sfatul Țării pe 27 martie 1918, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. 


„I se descarcă omului bombele în fața porții. În lupta pentru pace sunt mobilizați copiii și morții. Lucruri stranii de tot se întâmplă pe glob”, recită din poezie o fetiță.

„Suntem foarte mândri de țara noastră, de neamul nostru.”

„Simt tot ce e mai frumos din această lume. E un farmec aparte pa care îl simt în această sărbătoare”, spun oamenii.

Bălțiul a fost primul județ din Basarabia care a votat Unirea cu România în urmă cu 104 ani, în ziua de 3 martie 1918. Evenimentul a avut loc la „Zemstva din Bălți”, actualul sediu al Stării Civile.

„Cred că puțini știu că Bălțiul a fost cel mai unionist oraș, practic, de aici au început toate procesele unioniste”, spune Diana Grosu, președinta Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI.

„Sper eu să ajungem la anul viitor s-o sărbătorim doar simbolic și să nu mai cerem, să nu se mai audă cuvântul „unirea” sau „reunirea”.”, spune Mihai Verhovețchi, președintele „Asociaţia pentru Conservarea Patrimoniului Cultural” din Bălţi.

„Din păcate, istoria a fost foarte vitregă și nu a fost chiar pe vecie. Suntem uniți în suflet, suntem uniți în gândire, în speranță”, susține Vasile Dobrogeanu, profesor de istorie.

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, a declarat că Republica Moldova poate conta pe toată susținerea de peste Prut.

„Astăzi România reprezintă cel mai onest și sigur partener al Republicii Moldova. Politica României este una coerentă și consecventă și vizează în egală măsură toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de locul în care trăiesc, de limba pe care o vorbesc și de etnie”, declară Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

„Unirea înseamnă putere, înseamnă lumină, înseamnă prosperitate. Dezbinarea, separarea înseamnă slăbiciune, înseamnă întuneric, înseamnă sărăcie”, susține Ps Antonie, Episcopul de Bălți al Mitropoliei Basarabiei.

La evenimentul organizat în fața primăriei de Bălți au participat și ucraineni, care au reușit să fugă de urgia războiului.

„Încă o lună în urmă mă aflam sub bombardamente în Ucraina. Sunt distruse orașe identice cu Bălțiul și Chișinăul. Sper că și Ucraina se va alătura României, Moldovei, Uniunii Europene și noi împreună vom trăi cinstit, vom munci în vremuri pașnice și bune. Vreau să mă închin în fața voastră că ne-ați primit cu brațele deschise, ne-ați hrănit, ne-ați cazat”, spune Serghei Ceaplin, refugiat din Ucraina și voluntar.

Amintim că pe 27 martie 2017, președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională.

„Scoate țara mea din greu. Și păzești-o de străini. Dă-ne, Doamne, nemuriri”, cântă copila.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"