NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au îmbrăcat veste antiglonț și au făcut-o pe detectivii. Elevii din Pelinia s-au distrat alături de polițiști și salvatori

Au îmbrăcat veste antiglonț și au făcut-o pe detectivii. Peste 400 de copii din satul Pelinia, raionul Drochia i-au primit astăzi în ospeție pe angajații Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul campaniei de prevenire și dialog comunitar, oamenii legii i-au familiarizat pe elevi cu profesia de salvator, pompier și ofițer de urmărire penală. Evenimentul a început cu muzică, distracție și multă voie bună.

„Îi informăm cu reguli, recomandări, cum să se protejeze. Îi felicităm pe copii cu ajunul sărbătorii Ziua Copilului, o zi importantă pentru ei. Totodată, îi felicităm cu ziua care a trecut, cu Ziua Familiei, orice copil trebuie să fie iubit, stimat și să aibă familie”, a declarat Irina Șumilova, ofițer principal,  secția Securitate Publică, IP Drochia.

Elevii au aflat cum sunt organizate acțiunile de urmărire penală, dar și cum se iau amprentele cu ajutorul laboratorului mobil folosit de Serviciul Criminalistic.

„Laboratorul criminalistic ne vine în ajutor în cadrul acțiunilor de cercetare desfășurate la fața locului. Acestea au drept scop identificarea, fixarea și ridicarea urmelor lăsate de infractori. Laboratorul criminalistic al IP Drochia este dotat cu diferite truse: trusa traseoligică, biologică, dactiloscopică”, a spus Ina Boghean, ofițer criminalist, IP Drochia.

„Am aflat foarte multe lucruri utile și noi. Cel mai mult mi-a plăcut laboratorul criminalistic și sunt enorm de bucuroasă pentru că avem nevoie de aceste lecții din partea polițiștilor pentru a cunoaște cum să evităm anumite situații periculoase din viața cotidiană”, a menționat Ruxanda Baciu, elevă, clasa a XI-a.

Copiii au făcut cunoștință și cu autospecialele de supraveghere cu termoviziune, grație cărora polițiștii de frontieră detectează orice mișcare pe timp de noapte, pe o rază de aproximativ 20 de kilometri. Cele văzute i-a determinat pe unii să se gândească la o carieră de polițist.

„Acest mijloc de transport se aplică la organizarea și supravegherea frontierei de stat, în teren, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Sunt multe rețineri cu acest automobil, e mai ușor de activat și supravegheat frontiera de stat”, a spus Marin Cimpoieș, subofiţer superior, Sectorul de poliţie de frontieră „Briceni”, Direcţiei regională Nord.

„Un eveniment destul de important. Am învățat cum să acționăm în diferite situații excepționale, cum să procedăm în caz de înec, la ce număr să sunăm. Am rămas impresionat de laboratorul de criminalistică, dar și cum a fost antrenat câinele care a depistat droguri în buzunarul unui elev”, a adăugat un elev.

Copiii au făcut cunoștință cu Amy, câinele de serviciu al polițiștilor de frontieră din Direcția regională Nord. Grație mirosului bine dezvoltat, Amy îi ajută pe oamenii legii să descopere substanțe interzise.

„Activez cu câinele de mic, de la o vârstă de trei luni de zile. La ziua de astăzi câinele are 7 ani. Activăm împreună, lucrează la miros, la drog. Cea mai mare captură a fost depistată în raionul Soroca, în stupul de albini. Aproximativ s-au depistat 2,5 kg de iarbă verde”, a precizat Grigore Susac, subofițer superior, chinolog, Poliţia de Frontieră „Otaci”, Direcţia regională Nord.

Organizatorii evenimentului spun că prin astfel de acțiuni își propun să familiarizeze tinerii cu activitatea angajaților MAI.

„Scopul principal al acestei activități este prevenirea accidentării copiilor în special în timpul vacanțelor. Ca un obiectiv specific este și promovarea profesiilor din domeniul apărării, securității și siguranței populației. Elevii noștri au avut ocazia să participe în cercul „STEM și Criminalistică”, deci pentru noi sunt niște activități care completează ceea ce noi am făcut pe parcursul anului de studii 2021-2022”, a declarat Galina Grumeza, directoarea liceului din Pelinia.

„Prin activitatea dată promovăm beneficiile serviciilor din cadrul MAI. Sunt prezenți colegii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Secția Salvatori și Pompieri din Drochia, avem colegi de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, dar și de la Inspectoratul de Poliție Drochia. Aducem la cunoștință recomandările ce țin de perioada estivală”, a conchis Dumitru Dancovschi, ofițer superior, Sectorul de Poliție nr.2, Pelinia.

Totodată, mâine, 25 mai, Inspectoratul de Poliție Bălți va organiza ziua porților deschise, unde sunt așteptați toți curioșii să afle unde își desfășoară activitatea polițiștii din municipiu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"