NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au îmbrăcat veste antiglonț și au făcut-o pe detectivii. Unii elevi din Bălți se visează polițiști

Au luat în mână o armă de foc, au îmbrăcat veste antiglonț și chiar au făcut-o pe detectivii. Mai mulți elevi din Bălți au avut parte de o zi plină de surprize în cadrul campaniei de prevenire și dialog comunitar cu genericul „Bună Ziua”.


Elevii au aflat cum sunt organizate acțiunile de urmărie penală. L-au cunoscut și pe Tyson, patrupedul care ajută polițiștii din nordul țării să depisteze droguri și să rețină infractorii.

Cele văzute i-a determinat pe unii elevi să se gândească la o carieră de polițist.

„Cel mai mult mi-a plăcut la pistoale pentru că pentru prima dată în viața mea am văzut un pistol adevărăt și mi-a fost foarte interesant. Am înțeles că pistoalele sunt periculoase și complicat de lucrat cu ele. Doar după 21 de ani noi putem să le folosim pentru că este o responsabilitate mare”, a declarat Anastasia Grădinaru, elevă.

„Mi-a plăcut foarte mult această experiență. Mi se pare foarte interesant modul în care cei de la „SCORPION” sunt echipați. Cred că în Moldova, chiar și în mun. Bălți există o stigmă înprejurul poliției, dar acest fapt nu este adevărat. Poliția este prietenului și nu trebuie să ne fie  frică de ei pentru că ei sunt aici ca să ne ajute”, a spus Alexandrina Bordianu, elevă.

„Cel mai mult m-au impresionat pistoalele deoarece pentru prima dată în viața am ținut aceste obiecte în mână. După activitatea de astăzi pot spune că meseria de polițist este foarte grea”, a adăugat Daniel Proca, elev.

Elevii au avut posibilitatea să îmbrace echipamentul din dotarea batalionului cu destinaţie specială ,,SCORPION”, dar și să lucreze cu laboratorul mobil folosit de Serviciul Criminalistic.

„Laboratorul criminalistic ne ajută pentru investigarea diferitor tipuri de infracțiuni. Acesta este dotat cu diferite truse, cum ar fi cea biologică, trusă dactiloscopică, pentru ridicarea micro-urmelor. Ele ne ajută pentru identificarea infractorului la fața locului, mai ales pe urme fierbinți. Copiii au fost foarte fascinați, mai ales le-a plăcut fișa dactiloscopică, chiar au și aplicat careva amprente. Am înțeles că sunt mulți copiii care doresc ca în viitor să devină ca noi”, a menționat Valeria Sîrbu, ofițer criminalist IP Bălți.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Bălți spune că prin astfel de acțiuni își propun familiarizarea tinerilor cu activitatea angajaților MAI.

„Campania respectivă este făcută pentru a spori siguranța în cadrul societății și de a face ca angajații MAI să fie mai vizibili în fața societății. La momentul de față noi trebuie să ne dezicem de acele stereotipuri că poliția este un organ care întotdeauna vine cu careva sancțiuni, de aceasta noi venim către societate cu un anumit dialog, de a percepe, înțelege problemele societății, ca ulterior să oferim careva sprijin și ca în viitorul apropiat societatea să aibă încredere mai sporită față de angajații MAI”, a conchis Gheorghe Dragan, șef adjunct Securitate Publică IP Bălți.

În cadrul campaniei „Bună Ziua”, Inspectoratul General al Poliției (IGP) va participa cu peste 1 500 de angajați, pentru a preveni infracționalitate și a stabili un dialog productiv cu fiecare cetățean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata