NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au pus cașul la loc de cinste. Festivalul din Cobani a adunat sute de pofticioși

Au pus cașul la loc de cinste. Sute de locuitori din nordul Republicii Moldova s-au delectat cu bucate tradiționale în cadrul Festivalului Cașului și Portului Popular. Evenimentul a fost organizat, tradițional, în satul Cobani din raionul Glodeni și are drept scop promovarea tradițiilor şi obiceiurilor din nordul țării, în special ale oieritului și căpritului.

Familia Beschieru deține o fermă de 40 de capre de rasa Murciano Granadina. Laptele lor conține cel mai mare procent de grăsimi și proteine.

„Datorită acestui festival noi ne putem prezenta producția noastră. Avem în vânzare caș dulce, brânză slab-sărată și mai sărată. Avem o mini-fermă, în gospodăria casei, este o rasă Murciano Granadina, o rasă spaniolă care este foarte gustos”, a declarat Andrei Beschieru, fermier.

Producătorii locali au pus pe mese cele mai originale și gustoase tipuri de brânză, caș, urdă, dar și cașcavaluri preparate după rețete speciale.

„Am ieșit la această sărbătoare cu bucate tradiționale moldovenești, sarmale, tocăniță, legume, fructe de sezon, dar și cu caș cu ceapă, ardei gras, galben, roșu, dar și cu mărar, verdeață”, a spus Petru Grijuc, agent economic.

„E o muncă foarte mare, grea, muncim de mulți ani. Suntem producători de brânză de oi. Astăzi am venit cu brânză de oi, cu caș dulce de oi, mai scurs, care este pentru sărat”, a povestit Emilia Seul, producătoare de caș.

„Am venit cu parmezan, gorgonzola, formaggio, mozzarélla și am făcut trei feluri de brânzeturi. Cel mai bun cașcaval portughez este făcut cu mirodenii, un produs cu plante lecuitoare, care tare le place cumpărătorilor mei”, a adăugat Ruslan Covalciuc, producător de cașcavaluri.

De la festival nu au lipsit nici meșterii populari.

„Am venit cu lucrările pe care eu le confecționez: ii brodate cu mărgeluțe de nisip, fețe de mese croșetate, traverse, toate făcute manual. Am mai venit cu costume tradiționale care simbolizează portul nostru național, popular”, a declarat Tatiana Zavațchi, meșter popular.

„Venim cu lucruri tradiționale, căciuli țurcănești, bundițe, totul din blănuri naturale”, a menționat Mihail Pluratov, meșter popular.

Iar pentru ca oamenii să se distreze la maxim, evenimentul a fost însoțit și de un concert. Oamenii au cântat și au încins hore.

„Îmi place foarte mult festivalul. Am venit absolut întâmplător la invitația unor prieteni. Cel mai bun îmi plac aici copii, sunt cei mai frumoși, cei mai interesanți.”

„Sunt cu toată familia. E un moment tare plăcut și pentru psihologie, dar și pentru traiul de astăzi pentru că fiecare este ocupat cu munca zilnică și astfel de momente sunt mai rare, dar sunt foarte plăcute.”

„Am luat niște cireșe și cașcaval de la producătorii noștri autohtoni. Noi suntem mulțumiți, vrem ca să se adune cât mai multă lume și într-adevăr să devine ca o tradiție pe mai mulți ani în viitor și să participă mai multe colective, poate chiar din toată Moldova.”

Festivalul este organizat de Consiliul Raional Glodeni în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) Stâncile Prutului și primăria Cobani.

„Încercăm să promovăm bucatele tradiționale, încercăm să promovăm produsele, mai bine zis ceea ce se produce din laptele de oaie. Vedeți aici mulți producători atât din raionul Glodeni, din această localitate, cât și din regiune care au venit să-și expună produsele de lapte obținute prin sudoarea muncii lor”, a declarat Ion Cojocari, președintele r. Glodeni.

„Este o idee care presupune păstrarea și promovarea tradițiilor, obiceiurilor, meșteșugurilor care sunt, de fapt, pilonii de bază a unei națiuni”, a adăugat Ghenadie Bucliș, manager GAL „Stâncile Prutului”.

„Să fii gazda acestui eveniment e o responsabilitate, e o răspundere față de oameni, dar și e plăcut când vezi la urmă ce s-a primit, că vin atâția oaspeți. Satul nostru este inclus în traseul turistic „Stâncile Prutului” care se întinde de la Briceni până aproape de Fălești. Vrem să promovăm satul, să știe lumea că este așa localitate în țara noastră”, a conchis Ivan Pluta, primar s. Cobani, r. Glodeni.

Festivalul Cașului și Portului Popular din Cobani se află la cea de-a patra ediție.

1 Comentariu
  1. […] Au pus cașul la loc de cinste. Sute de locuitori din nordul Republicii Moldova s-au delectat cu bucate tradiționale în cadrul Festivalului Cașului și Portului Popular. Evenimentul a fost organizat, tradițional, în satul Cobani din raionul Glodeni și are drept scop promovarea tradițiilor şi obiceiurilor din nordul țării, în special ale oieritului și căpritului, relatează NordNews. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"