NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au răpit un bărbat și l-au maltratat trei zile pentru a obține 200.000 de dolari. Doi tineri din Chișinău, reținuți

Doi tineri de 28 și 31 de ani au fost reținuți pentru șantajarea unei persoane. Potrivit oamenilor legii, bănuiții au răpit un bărbat din Grigoriopol, de la care a pretins 200.000 dolari americani. Unul dintre ei a fost  anunțat anterior în căutare, după ce a fost condamnat la 12 ani pentru tâlhărie.

Mai exact, cei doi l-au răpit pe bărbat în timp ce acesta se afla într-un sat din Grigoriopol, în ianuarie 2023 și l-au transportat cu barca peste Nistru, la Dubăsarii Vechi, Criuleni. Acolo, aceștia l-au deposedat de 3.500 USD și l-au ținut într-un beci timp de trei zile, unde l-au bătut și amenințat cu moartea, până au obținut promisiunea că le va transmite cei 200.000 USD.

Ulterior, aceștia l-au transportat în portbagajul unei mașini până în localitatea Vadul lui Vodă, unde l-au eliberat. În continuare, timp de peste două săptămâni, până la începutul lui februarie, cei doi îi transmiteau mesaje electronice de reamintire feciorului victimei. Iar atunci când acesta a acumulat suma de bani solicitată, învinuiții i-au cerut convertirea ei în monedă electronică. Așa cum victima i-a denunțat pe învinuiți autorităților, odată cu transmiterea adresei electronice de confirmare a convertirii solicitate, reținerea a avut loc sâmbătă, 4 februarie, cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger”. Ulterior,procurorii PCCOCS au solicitat în instanța de judecată aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile.

Cei doi au vârste de 31 și 28 de ani, ambii sunt domiciliați în Chișinău, unul din ei  fiind originar din Grigoriopol. Acesta din urmă este și unul din învinuiții trimiși de PCCOCS pe banca acuzaților într-un alt dosar pentru trafic de droguri din Spania, ca parte a unui grup al organizației denumite „Borman,” care recent a fost trimis de Curtea Supremă de Justiție pentru rejudecare de către alt complet la Curtea de Apel Chișinău.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, polițiștii au  depistat și ridicat mijloace bănești în sumă de 3 500 de euro, o armă lungă cu glonț de model AKMC MF, pistol cu glonț de model Glock 19, revolver cu glonț de model NAA, două automobile implicate la săvârșirea infracțiunii, telefoane mobile (unul dintre care  cu aplicația „Telegram”, de pe care  purta conversația cu partea vătămată, în scopul de estorcare a primei tranșe de bani, în sumă de 150 000 dolari SUA, care urma să fie convertită în crypto valută).

În cadrul acțiunilor speciale de investigație, angajații INI au stabilit că unul dintre figuranți ar fi făcut apelul de vineri în care anunța că este minată Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit legii, șantajul comis în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoare de la 13 la 15 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei doi se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Astăzi, la solicitarea procurorilor PCCOCS,  Judecătoria Chișinău, Sediul Ciocana, a aplicat arestul preventiv în privința acestora pentru un termen de 30 de zile. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"