NordNews
Avem ce spune

VIDEO | „Au ținut-o pe fereastră până a murit.” Ororile deportărilor staliniste de acum 71 de ani

Acum 71 de ani, peste 35 de mii de oameni, femei, copii, bătrâni, cei mai buni gospodari, au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Le-a luat apoi ani de zile să revină acasă, iar mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment. Victimele celui de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia, au fost comemorate la Bălți.


În noaptea de 5 spre 6 iulie, 1949, sovieticii au deportat mii de familii din Basarabia acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Bunelul meu din partea mamei a fost credincios. El a fost trimis în Siberia, unde de patru ori l-au scos pentru a-l împușca, a spus Vasile Leah.

Arestările s-au făcut noaptea cu forţele soldaţilor veniţi în sate cu maşinile. Unii cetăţeni care au încercat să scape cu fuga au fost împuşcaţi, iar alții au fost urcaţi cu forţa în vagoane pentru vite.

Trebuie să știm trecutul nostru, eu am fost martor al deportărilor, m-au trezit nopatea din somn, aveam doar cinci ani când l-au deportat pe vecinul meu. A fost ofițer în Armata Română. La ora trei noaptea am auzit plânsete, a povestit Vladimir Cirimpei.

Victoria Sava povestește despre ororile prin care a trecut mama sa. A fost nevoită să privească cum îi moare primul ei copil.

Nu i-au dat copilul, l-au pus pe fereastră, așa dezbrăcată, cum s-a născut, în altă cameră. Ea o auzea cum plânge și o vedea printr-o fereastră mică. Au ținut-o pe fereastră până a murit. Ea plângea și spunea, pune fetița în batista aceasta și sapă o groapă pentru ca să nu o mănânce câinii. Știu cum vă atârnați, să vă fie frică de Dumnezeu, sapă să nu o mănânce câinii. Nu a văzut nimic, nici cum a fost înmormântată.

Sovieticii au deportat 11 293 de familii. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporţie a dramei basarabenilor.

Este de datoria noastră să nu dăm uitării aceste momente din istorie. Primul val din 1941, acesta din 1949 și cale și 1951 sunt pagini triste din istoria noastră, împreună cu foametea.

Au fost deportări ale femeilor și copiilor. Din cei 34 de mii de basarabeni deportați din teritoriul actual al Republicii Moldova, 14 mii au fost femei, 12 mii – copii și opt mii de bărbați.

Cel de al doilea val de deportări, din 6 iulie 1949, a făcut ca zeci de mii de basarabeni să ajungă în Siberia și alte zone îndepărtate ale URSS. Dintre aceștia, în prezent, în Republica Moldova mai sunt în viață 7000.
Prin hotărârea Guvernului Republicii Moldova, ziua de 6 iulie a fost declarată zi de doliu național.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"