NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Au trecut 77 de ani. Victimele Holocaustului, comemorate la Bălți

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la Bălți. Aleși locali, tânări, bătrâni, cei care știu despre ororile de acum 77 de ani, au depus flori la monumentul consacrat memoriei celor șase milioane de evrei uciși de către regimul nazist german.


Data de 27 ianuarie este una simbolică, marcând ziua în care, în anul 1945, au fost eliberați deținuții celui mai mare lagăr de concentrare de la Auschwitz-Birchenau.

Mama acestei femei avea doar șase ani când a trecut prin calvarul Holocaustului.

„Au fost imediat evacuați. Ea ne-a povestit cât de greu a fost, cum au mers, cum au vrut să-i omoare, să le ia calul. Își amintea de foame, cel mai rău lucru a fost lipsa de mâncare. După război, când ea avea 11 ani, s-au întors înapoi în țară, la patria lor. Casa lor a fost distrusă, nu aveau unde să locuiască. Toate rudele care au rămas, au fost nimicite”, a declarat Ina Moșcovici, locuitoare a mun. Bălți.

Bălțenii spun că Holocaustul este una din filele negre ale istoriei noastre, care nu poate fi ștearsă nici în zeci de ani.

„Această tragedie nu a fost doar a poporului evreu, aceasta este tragedia tuturor popoarelor care au căzut în acel cazan, în momentul în care nu era nici dreptate, nici milă sau bunătate” , a menționat Stepan Liadric, președintele Uniunii Ucrainenilor din Moldova „Zapovit” or. Bălți

„Holocaustul reprezintă zile foarte crude care s-a petrecut acum 77 de ani și este necesar să ne amintim de acele zile pentru că istoria, dacă este uitată, tinde să se repete. Noi suntem purtătorii acestei povești, suntem generația tânără care ar trebui să promoveze această poveste generațiilor următoare pentru ca oamenii să nu uite niciodată ce s-a întâmplat”, a adăugat Roman Gruzdev, președintele clubului de tineret al evreilor „PikaJew” or. Bălți.

Potrivit datelor istorice, în anul 1941, în Bălți erau 31 de mii de evrei. În prezent, numărul acestora este de peste două mii.

„A fost una dintre cele mai mari tragedii ale omenirii, iar omenirea ar trebui să țină minte despre ce s-a întâmplat în acea perioadă, iar noi, ca generație tânără, nu ar trebui să facem și să repetam greșelile trecutului”, a spus Serghei Gramma, consilier municipal Bălți.

Soarta evreilor din Basarabia în timpul Holocaustului a fost una tragică. Odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în fiecare sat a avut loc masacrarea evreilor. Omorârea acestora era însoțită de o cruzime sadică.

„Este o pagină tragică în memorarea foarte multor state. Ne vorbește despre o pagină dură în istoria omenirii, când cel puțin 6 milioane de evrei, dar și milioane de ruși, polonezi, romi au căzut pradă unor regimuri fasciste. De datoria noastră, a generației de astăzi este să comemorăm victimele acestei dure pagini din istoria omenirii”, a precizat Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal Bălți.

Ruth Gold, autoarea unor cărți de memorii despre genocid, spune că în Transnistria au murit în total 280 de mii de evrei, români, ucraineni și 11 mii de romi. În Republica Moldova au rămas doar 40 de supraviețuitori ai Holocaustului.

În total, 6 milioane de evrei au fost omorâți de către regimul nazist.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"