NordNews
Avem ce spune

VIDEO / AUDIO | Un primar socialist din raionul Râșcani răspunde jurnaliștilor: „Hai nu mă za*bi.” Alesul local ar intimida o profesoară pentru că nu ar împărtăși cu el aceleași viziuni politice

Primarul socialist din satul Braniște, raionul Râșcani este acuzat de intimidare în adresa unei profesoare de la gimnaziul din localitate. Rodica Formagiu, suspendată din funcția de director al instituției de învățământ în decembrie 2020 susține că Victor Rolinschi îi terorizează întreaga familie pentru că nu împărtășeșesc cu el aceleași viziuni politice. Alesul local neagă acuzațiile și ignoră să răspundă la întrebările jurnaliștilor într-un mod grosolan.

Potrivit Rodicăi Formagiu, intimidările au început după alegerile locale din 2019. Situația s-a agravat după campania electorală din 2020, când consiliera locală, împreună cu familia sa au susținut candidatura Maiei Sandu. Imediat au urmat controale de la Autoritatea Națională de Integritate, Direcția de Învățământ, Tineret și Sport Râșcani, dar și alte instituții de stat.

După alegerile locale din 2019, la schimbarea conducerii raionului Râșcani am fost chemată în biroul șefului și mi s-a spus că, ori scriu cerere de demisie din funcție, ori mă lupt cu ei până la sfârșit, pentru că ei vor face tot posibilul ca eu să fiu eliberată din această funcție. Este vorba de Viorel Dandara, șeful Secției Direcției de Învățământ Râșcani, care m-a anunțat că este presat de socialiști pentru că aceștia au deja candidatul lor la cârma gimnaziului”, a spus Rodica Formagiu, directorul suspendat al gimnaziului Braniște.

Represiunile nu s-au oprit aici. În curând, femeia a fost acuzată de conflict de interese așa că Autoritatea Națională de Integritate a inițiat controale.

În privința fiului și a cumnatei au verificat Inspecția Muncii, Centrul Național Anticorupție care nu au depistat careva încălcări. Ei profesează în continuare. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) mi-a întocmit proces administrativ de amendă precum că am încălcat conflictul de interese. Totodată, la Direcției de Învățământ Râșcani mi s-a întocmit ordin de concediere, pe care îl consider incorect și ilegal.”, a adăugat femeia.

Presiunile au continuat prin intermediul poliției, susține Rodica Formagiu, care au organizat percheziții la casa soțului ei.

Poliția a invocat că vindem marfă de la domiciliu. Am avut această percheziție din partea Inspectoratului de Poliție Râșcani ( Poliția Economică) care au ridicat marfa, care ulterior, după judecată mi-au returnat-o, deoarece soțul deține patentă de antreprenor.  Mi-au ridicat marfa alimentară în sumă de 700 de lei. Când a venit Poliția Economică noi n-am fost anunțați, noi eram la serviciu. A fost luat soțul de la serviciu, adus forțat acasă și confiscată marfa.”

Rodica Formagiu a adăugat că a încercat să discute cu primarul, dar și cu șeful Direcției de Învățământ pentru a pune punct acestor intimidări. Dialogurile s-au soldat cu eșec. De doi ani, femeia își caută dreptate prin instanțele de judecată.

Am încercat să discut cu domnul primar. Acesta mi-a explicat că nu avem ce discuta, pentru că el trebuie să mă concedieze și că nu vrea să mă vadă la conducerea liceului, deoarece nu susțin Partidul Socialiștilor. Mi s-a spus clar că nu am fost la adunări, ș.a.m.d. Eu sunt democrată și liberă, eu niciodată n-am susțin Partidul Socialiștilor din R. Moldova și nici nu am de gând. Am discutat și cu șeful Direcției de Învățământ Râșcani, dacă la început domnul se prezenta mai domol, recent acesta m-a amenințat că totuși “eu o să-ți arăt” și că voi demisiona din funcție. Dumnealui tot este pus într-o situație că dacă nu mă eliberează din funcție, socialiștii îl vor concedia pe dumnealui”, a menționat Rodica Formagiu.

Directorul interimar al gimnaziului din comuna Braniște a declarat că Rodica Formagiu își îndeplinea corect atribuțiile de serviciu în calitate de manager, iar tot ce se întâmplă acum cu ea este doar un joc politic murdar.

Am îndeplinit niște chestionare pentru Direcția de Învățământ în care am demonstrat că doamna Rodica este un manager foarte bun, care pe parcursul a zece ani de zile a demonstrat măiestrie profesională, a dat dovadă de înțelegere, spirit creativ și că este un om foarte bun. Ne-am simțit stresați și nu chiar bine. Aceste intimidări au avut loc din cauza unor neînțelegeri politice”, a spus Cornelia Vacari, directorul interimar al gimnaziului Braniște.

Primarul Victor Rolinschi nu a fost de găsit la locul de muncă pentru a ne oferi un comentariu. Ulterior, contactat telefonic, acesta a declarat pentru Nordnews.md că nu vrea să discute cu privire la acest subiect, folosind cuvinte necenzurate în adresa jurnaliștilor.

„– În ce relații sunteți cu doamna Formagiu?

– Intime.

– Adică?

– Dar care-i problema?  Pe tema această eu nu vreau să discut cu dumneavoastră. De cu nu m-ai contactat ieri să stăm de vorbă?

– Dumneavoastră unde a-ți fost de la ora 14:00 până la ora 15:00?

– Dar dumneata ce, îmi duci evidența când lucrez eu și cum lucrez?

– Eu am fost la primărie, n-am dat de nici o persoană.

– Acestea nu sunt competențele dumitale personale sau atribuțiile de serviciu care și unde lucrează. Ascultă-mă matale, eu ca primar îndeplinesc atribuțiile mele de serviciu în competența pe care o am. Ați făcut acolo reportaj cu doamna Formagiu, Vacari că sunt intimidate..

– Dumneavoastră ați știut despre vizita noastra în teritoriu?

–  Eu am știut de facto când deja vă aflați, dar dacă mata n-ai avut plăcerea să mă contactezi..

– Nu-i adevărat, am avut plăcerea. Dumneavoastră nu ați fost la locul de muncă.

– Măi, știi ce?! Hai nu mă za*bi, am fost sau nu am fost, acestea sunt chestiile mele. Am terminat discuția” , a spus Victor Rolinschi, primarul comunei Braniște.

La rândul său, șeful Direcției de Învățământ, Tineret și Sport din Râșcani, Viorel Dandara neagă orice înțelegere cu primarul din Braniște și susține că a respectat buchia legii.

Este lege cu privire la petiționare în R. Moldova și când petiția este delegată către un organ ierarhic superior oricare petiție se precaută ca petiționarului să-i fie dat răspuns, și a fost petiție la Braniște din partea unor angajați din gimnaziul Braniște. Noi am sondat opinia cadrelor didactice referitor la condițiile de activitate în instituție. Eu nu am primit indicații de la nimeni și chiar să fi primit, eu nu mă conformez solicitărilor sau indicațiilor primarului X,Y,Z”, a declarat Viorel Dandara, șeful Direcției de Învățământ, Tineret și Sport din Râșcani.

Rodica Formagiu a depus un demers din numele colectivului de profesori și al părinților la către președintele R. Moldova, Maia Sandu, cu privire la toate represiunile ce au loc în gimnaziu.

3 Comentarii
  1. T. M-T spune

    Prea o face pe nevinovata asa zisa directoare, Dvs jurnalistul in cauza luati apararea ei fara a cunoaste adevarata ei fata. A fost suspendata din functie pentru ca a dat cu capul de perete o angajata din gimnaziu si merge procesul de judecata. Merita chiar sa stea dupa gratii cativa anisori buni ca sa-i vina mintea la cap. Asa persoana nu are ce cauta intr-o institutie de invatamant printre copii , este un pericol pentru copiii acestui gimnaziu. Pot sa va aduc la cunostinta si faptul ca are un comportament neadecvat si fata de profesorii care activeaza in gimnaziul Braniste, mereu tipa la ei si ii injoseste cum ii este pe plac si nimeni nu indrazneste sa ii raspunda pentru ca sunt imediat amenintati ca ii concediaza. Oare cand o sa se faca dreptate oare si aceasta femeie cu 10 fete sa stea la racoare pentru faptele care le-a comis?!

  2. yyy spune

    Legea cu privire la petitionare este abrogata inca din 2018..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"