NordNews
Avem ce spune

 VIDEO | Autoritățile din Bălți au decis eutanasierea câinilor infectați cu rabie și care nu mai pot fi vindecați

Autoritățile din Bălți nu pot face față problemei maidanezilor. Azilul pentru câinii vagabonzi este arhiplin și nu dispune de suficienți angajați. Între timp, maidanezii au băgat frica în oameni. Autoritățile declară că pentru a scăpa de maidanezii agresivi, este nevoie de sterilizarea în masă a animalelor.

„Foarte des primesc scrisori din partea reprezentanților organizațiilor obștești cu rugămintea de a apăra. Primesc foarte multe scrisori de la bălțeni cu rugămintea de a lua măsuri stringente. La ziua de astăzi nu sunt de acord cu rezultatele pe care le-a manifestat azilul nostru. Acele tempouri și acel grafic pe care l-am văzut, noi nu vom soluționa niciodată această problemă. De aceea, sala de operație de acolo este bine-venită, dar ar trebui să fie antrenate clinicile private, ca procesul de sterilizare să faccelereze, ca să fie sterelizați câte 50 de câine pe zi”, a declarat primarul de Bălți, Renato Usatîi. 

Directorul azilului pentru maidanezi propune autorităților să suplinească numărul cadrelor medicale. În prezent, acolo se adăpostesc 420 de câini.

„Dumneavoastră ați propus să antrenăm clinicile particulare, dar eu vă propun să mărim numărul de cadre medicale din azil. Cât va costa această procedură într-o clinică privată? De două ori mai scump decât aceeași procedură constă în azilul  nostru”, a spus Vitali Savciuc, directorul

În același timp, mai mulți activiști civici din municipiul Bălți se arată nemulțumiți de „Regulamentul privind capturarea câinilor vagabonzi de pe teritoriul municipiului Bălți”, care prevede eutanasierea maidanezilor agresivi. Oamenii consideră inumană această metodă de reducere a numărului de animale.

„Astfel încât eutanasierea este percepută negativ și asta este explicabil, am putea opta pentru niște termene, spre exemplu aceste prevederi intră în vigoare peste jumătate de an după efectuarea sterelizărilor în masă și a informării populației. În așa fel oamenii vor reuși să înțeleagă unde sunt limitele admisibilului”, a declarat Elena Culic, activist civic.

În urma audierilor cu societatea civilă s-a decis doar eutanasierea câinilor care manifestă simptome de rabie sau care nu mai pot fi vindecați din cauza unor traume.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata