NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Avionul care a violat spațiul aerian a trei țări, reținut la Briceni. Contrabandiștii au improvizat pista în câmp

Detalii noi în cazul aeronavei ucrainene implicată în contrabanda cu țigări în România, reținută la Briceni. Avionul a aterizat pe o pistă improvizată, unde urma să se alimenteze suplimentar cu cherosen, pentru a ajunge în țara vecină. Transportul aerian a zburat la înălțimi joase pentru a nu fi detectat de radare.  


„Avionul respectiv era utilizat pentru transportarea țigărilor de contrabandă. Acesta a decolat din Ucraina, a ajuns în România, după care a aterizat pe un câmp de lângă satul Mihăileni, raionul Briceni. Este greu de imaginat, câte țigări pot încăpea într-un astfel de avion”, a spus Nicolai Coșeru, reporter NordNews.

Potrivit șefului adjunct al Poliției de Frontieră, în acest caz ar fi implicate mai multe persoane, printre care și un mare contrabandist din nordul Republicii Moldova, care a fugit de la fața locului. Acesta a fost urmărit până în orașul Cupcini, unde i-a fost pierdută urma.

Aeronava de model AN-2, fără însemne de înmatriculare și certificatele necesare, a fost reținută la ora 04:00 dimineața, când revenea din România, după ce ar fi transportat o încăcătură de țigări de contrabandă. Unii oameni spun că au observant avionul, fără să bănuiască ce se află în el.

„Oamenii zic că avionul făcea cercuri deja de mai multe ori în timpul nopții, pe lângă teritoriul satelor. Chiar și eu am auzit în această dimineață zgomotul avionului”, a spus Radislav Cotiujanschi, primarul comunei Mihăileni, raionul Briceni.

 ,,Da, am văzut avionul, dar nu voi spune nimic! – De ce? Vă este frică? – Da, dar ție nu ți-ar fi? Pentru ce să zic una ca asta, știind că aici sunt implicați oameni serioși…”, a adăugat un sătean.

Aeronava a fost capturată în urma unor informații obținute de la Serviciul de Grăniceri din Ucraina. În rezultat, la fața locului au fost reținute trei persoane, iar a patra într-un hotel din orașul Edineț.

„Printre cei reținuți, doi sunt cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului. Ei  sunt bănuiți că sunt implicați în acțiuni de contrabandă cu țigări din Republica Moldova în România. Potrivit cadrului legal din Republica Moldova, persoanele reținute riscă să facă pușcărie”, a declarat grănicerul ucrainean.

Locuitorii din satul Mihăileni, în apropiere de care a fost reținut avionul, spun că nu este pentru prima dată când văd sau aud aeronave la ei în regiune.

,,Nu am auzit ieri nimic suspect zburând prin aer, dar cu două zile în urmă a zburat un avion și am auzit un sunet impunător, însă ieri – nimic.

,,Țigări au fost și vor fi, așa că nu îți fă griji.

,,Oamenii credeau că transportă erbicide cu ajutorul avionului, dar s-a dovedit a fi…contrabandă.

În prezent, se interprind măsuri de urmărire penală pentru a fi stabilite toate circumstanțele. Polițiștii din România urmează să stabilească unde au ajuns țigările de contrabandă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata