NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii care simt românește au fluturat tricolorul și au încins o horă în fața primăriei

La Bălți, acolo de unde a pornit Marea Unire, au fost celebrați cei 102 ani de românitate. Pe 1 decembrie, bălțenii care simt românește au fluturat tricolorul  într-o horă mare a neamului, au depus flori la bustul lui Ștefan cel Mare și au adus elogiu Țării- Mamă.  Unioniștii din Bălți cer reîntregirea Țării Românești și păstrarea istoriei și culturii naționale.

 

„Cea mai mare sărbătoare a noastră, a românilor de pretutindeni. Mă copleșesc emoțiile, mi-e drag de România, Părinții mei au fost români, pe tatăl meu l-au împușcat bolșevicii. Pe mine și pe mama ne-au trimis în Siberia, aveam patru ani jumătate. Am învățat în școala rusească, dar reîntorcându-mă am învățat româna. Iubesc România.”

„Această zi frumoasă o trăim, o simțim românește în suflet și în inimă.„

„Simțim o bucurie mare. Totuși, noi suntem un popor, vorbim aceeaşi limbă și gândim la fel, gândim românește. ”

„Ceva neobișnuit la Bălți, dar sperăm ca sărbătoarea să se extindă. Puțină lume simte la fel (românește – notă red.). Dacă e să privim din alt punct de vedere, uitați-vă câți reprezentanți ai primăriei sunt. Dacă ar fi niște tiruri cu ajutor umanitar sigur ar ieși (ar fi prezent – notă red.) și domnul primar și viceprimarul. Așa a ieșit un singur consilier…și sărbătoarea nu e așa cum ne-am fi dorit.”

„Această este o zi binecuvântată, o zi plină de lumină. Pentru noi, cei care simțim românește, această zi trebuie să fie o zi de examen, să ne cercetăm fiecare și să dăm răspuns la întrebarea ce am făcut noi pentru unitatea neamului românesc?! ”, a spus PS Antonie, Episcopul de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

„Ne bucurăm că evenimentul cu fiecare an capătă amploare și că la Bălți întotdeauna putem organiza evenimente de acest gen. Bălțiul a fost primul oraș care a votat Unirea și are o pondere mai importantă, pentru noi simbolică”, a spus Octavian Țîcu, președinte al Partidului Unității Naționale.

„Alba Iulia mică este la Bălți, Chișinău și Cahul. Este peste tot în Republica Moldova unde se gândește și se simte românește. La mulți ani România și români din Bălți. La mulți ani orașul românesc – Bălți care a fost, este și va fi un oraș românesc”, a declarat Anatol Șalaru, secretar general al Partidului Unității Naționale.

„Lecțiile de istorie ne învață că trebuie să fim demni de moștenirea pe care o avem și să creăm o Românie prosperă și să o lăsăm în glorie urmașilor noștri”, a spus Petrișor Dumitrescu, Consul General al României la Bălți.

„Prin acest eveniment, trebuie să dăm de înțeles neamului nostru românesc că trebuie să consfințim această dată, să o marcăm drept o zi sfântă a românității”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"