NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii consideră că Biserica trebuie să plătească impozite

Ideea de impozitare a Bisericii nu este deloc nouă și se discută în societate de fiecare dată, în special, când apare câte un scandal cu preoți căzuți pradă ispitelor de tot felul. Ne-am propus să aflăm opinia bălțenilor despre dacă ar trebui sau nu să plătească Biserica impozite, în cazul când nu-i ajută pe nevoiași?

 
“Acestă întrebare este una foarte serioasă. Oamenii sunt milostivi, merg la biserică și o ajută să se ridice și să-i ajute pe nevoiași. De aceea, eu îi salut pe toți preoții care fac această faptă bună.”
“Biserica ar trebui să-i ajute”
“Oficial, da, în momentul în care au o sursă de venit. De ce noi plătim taxe când mergem la biserică, pentru că, într-adevăr, există taxe, iar ei nu. Asta este munca oamenilor.”
“Biserica tot pune taxă”  
“Ne-am dus la cimitir, am dat douăzeci de lei să-mi citească pomelnicul, dar un băiat de alături îmi zice că douazeci și cinci trebuie. Iar eu am zis că n-am mai mult”.
Codul Fiscal al R. Moldova prevede că organizațiile necomerciale sunt scutite de plata impozitului pe venit în cazul în care îndeplinesc mai multe condiții. De exemplu, organizația este obligată să folosească mijloacele și veniturile care au fost dobândite din activitatea statutară în scopurile prevăzute în statut. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă că Biserica ar urma să cheltuiască banii pe care îi obține din activitatea sa pentru a-și îndeplini misiunea, adică pentru a-i ajuta pe nevoiași.
“Biserica trebuie să plătescă impozite, pentru faptul că activează și chiar mai mult decât un agent economic. Jupoaie lumea cu taxele acestea. Acum nu sunt preoți și nu există credință. Acesta este o afacere și pe deasupra mai este și dubioasă.”
“Cununia costă 1300 de lei, am botezat nepoțelul, au spus că așa, în jur la 1000 de lei. Acolo nici măcar nu durează o oră. Așa că eu sunt pentru ca biserica să plătească impozite.”
“Fie îi ajută pe sărmani, fie plătește impozite”
Tot mai multe voci susțin că astăzi bisericile prestează adevărate activități de business, începând de la vânzarea lumânărilor şi terminând cu afaceri conexe care contravin sanului clericilor și misiunii bisericii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata