NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii îi dau cu Sputnik-ul. Câte persoane au fost deja imunizate

La Bălți a început vaccinarea cu Sputnik-V. Chiar dacă au avut pozibilitatea să se imunizeze cu Pfizer sau cu AstraZeneca, mai multe cadre medicale, dar și cei din a doua linie au așteptat vaccinul de la Moscova. În mai puțin de o săptămână, aproximativ 400 de persoane și-au administrat serul rusesc.

„Am primit vaccinul Sputnik-V pe data de 29 aprilie, a fost transportat corespunzător de la Chișinău de la depozit. Dozele de vaccin au fost distribuite în raioane, prin urmare, orașul Bălți a primit 1350 de doze, raionul Rîșcani a primit 750 de doze, Glodeni – 600, Sîngerei – 1050 și Fălești – 900 de doze. Imunizarea cu serul Sputnik-V, la momentul de față, se referă la angajații medicali, la cei care au rămas neemunizați, din anumite motive cu vaccinul Pfizer sau Astra Zeneca”, a spus Elena Tureac, șef secția epidemiologia bolilor transmisibile.

Serul anti-COVID-19, Sputnik-V are o singură doză și se administrează o singură dată. Vaccinul rusesc are nevoie de condiții speciale de păstrare și transportare. Acesta poate fi păstrat doar la o temperatură mai mică de -18 grade.

„Dacă vor rămâne doze de vaccin, înseamnă că o să începe să vaccinăm și pensionerii și toți ceilalți cetățeni. Deocamdată nu am primit nicio indicație de la Chișinău pentru cea de-a treia etapă, acum încă se derulează prima și a doua etapă”, a declarat Elena Tureac.

În Republica Moldova sunt disponibile patru tipuri de vaccin anti-Covid.

 „Eu nu pot comenta părerea altui om, pentru că foarte multă informație poate  fi găsită prin internet, de aceea conducerea țării noastre a făcut rost de toate tipurile de vaccin. Noi am mai primit și vaccinul Sinovac, pentru ca fiecare să poată face o alegere. Fiecare poate alege, noi avem în Republica Molodva: Sputnic-V, Pfizer, AstraZeneca și Sinovac. Scopul primordial al autorităților centrale este ca oamenii să se imunizeze și nu contează cu ce vaccin, fiecare poate alege”, a conchis șefa secției.

Până în prezent, în nordul Republicii Moldova au ajuns 5830 de vaccinuri AstraZeneca, 75% de doze fiind deja administrate.  Cele  792 de doze Pfizer a fost epuizate în doar câteva zile.

BANNER_FINANTATORI
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata