NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii încep sezonul de încălzire cu datorii de zeci de milioane de lei

La Bălți a început sezonul de încălzire. Asta pentru că pe parcursul a trei nopți consecutiv, temperatura aerului a fost de până la zece grade Celsius. Locuitorii din Bălți intră în acest sezon cu o datorie la agentul termic de 52 de milioane de lei.

„La ziua de astăzi, datoriile față de Cet-Nord sunt în valoare de 53 de milioane. Ponderea o au consumatorii casnici, deci fondul locativ are ponderea majoră de 52 milioane. Restul le aparține consumatorilor noncasnici, care se achită”, a declarat Daniela Ioxa, Șefa Departamentului Comercial SA ,,CET NORD”.

Deși au datorii de zeci de milioane de lei, nimeni nu va fi debranșat de la agentul termic.

„Se transmit dosarele în istanța de judecată pentru recuperarea forțată a datoriilor. Cet- Nord vine cu un sprijin de colaborare încheiem acorduri de eșalonare a datoriilor în termeni pe care consumatorul și le asumă pentru achitare”, a adăugat Daniela Ioxa.

Agentul termic va ajunge mai întâi în toate instituțiile medicale și de învățământ din municipiu.

„Sezonul de încălzire s-a început prin conectarea obiectelor sferei sociale, instituțiile preșcolare și școlare, în prima etapă. Blocurile locative vor fi alimentate doar după ce vom conecta acest complex enumărat mai sus. Acest lucru va fi aproximativ săptămâna viitoare”, a spus Serghei Macarov, directorul tehnic-adjunct la CET-NORD.

Între timp, viceprimarul de Bălți spune că este sunat de mai mulți locuitori, nemulțumiți că sezonul de încălzire începe atât de devreme.

„Înțeleg că astăzi sunt deja nemulțumiri, am fost sunat pe telefonul de serviciu de mai mulți bălțeni și mi s-a comunicat că vor fi nevoiți să plătească mult pentru încălzire, dar, astăzi, există necesitatea să conectăm școlile și grădinițele pentru ca elevii noștri să nu se îmbolnăvească și să învețe în condiții confortabile. La ziua de astăzi ei stau îmbodoliți”,  a menționat Nicolai Grigorișin, viceprimarul de Bălți.

Cel mai greu le este pensionarilor, care nu pot face față facturilor mari la agentul termic.

„Nu suntem de acord. Acum primim o pensie foarte mică. Ce rost are dacă a mărit pensia până la 2000, cu 200-300 lei? Și ce? Acuș când va veni factura pe căldură cum oamenii vor achita din acești 2000 lei căldura? Trebuie să mâncăm, și medicamente încă să cumpărăm. Iar la farmacie toate medicamentele s-au scumpit”, a spus Ana Lungu, pensionară.

„Nu sunt de acord pentru că vom fi nevoiți să achităm foarte scump, dar primim niște bănuți”, a adăugat Ana Nasalțeva, pensionară.

De cealaltă parte, părinții micuților care frecventează grădinițele din Bălți spun că aceștia învață și dorm în frig.

„Pentru bătrâni nu este chiar bine din punct de vedere economic, dar pentru tinerii care au copii mici eu cred că e bine, pentru că este frig”, a spus Ana Robu, mămică.

„Copilul meu de doi ani merge la grădiniță și evident că în încăperi este destul de frig și nu vreau ca acesta să răcească, de asta salut decizia autărităților. Întotdeauna vor fi nemulțumiți. Cineva va fi mulțumit că au dat mai înainte căldura, la fel ca mine, părinte al unui copil mic”,  a conchis Roman Ocerednîi, tătic.

Anul trecut, la Bălți, sezonul de încălzire a început în data de 21 octombrie. Locuitorii din nordul R. Moldova achită un tarif de 1220 de lei pentru o gigacalorie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata