
Engleza și româna sunt cele mai învățate limbi în rândul bălțenilor. În timp ce unii locuitori le vrobesc deja fluent, alții abia s-au apucat să le studieze. Mai mult, unii bălțeni știu și câte trei sau chiar patru limbi străine, dar sunt și dintre cei mai lenoși, care nu învață nici măcar limba de stat.
„Puțin româna, puțin engleza, doar câteva cuvinte. Pentru a studia trebuie să comunici în acea limbă, să fii în comunitate, dar așa nu reușesc și nici timp nu am.”
„Cunosc engleza atât cât am învățat la școală. Nu am timp, dar dorință am.”
„Limba moldovenească, rusa, puțin germana și engleza. Doar câte puțin. Nu am evoluat. Mi-aș dori, dar nu am timp.”
„Limba rusă, franceza știu puțin și deja româna”, au spus oamenii.
Majoritatea bălțenilor recunosc că studiază o limbă străină pentru a pleca la muncă peste hotare.
„Este motivul celor mai mulți cetățeni.”
„Pentru că în lume multe s-au schimbat și cu cât mai multe limbi cunoști, cu atât mai bine. Mulți moldoveni sunt plecați în Italia, Portugalia, Spania. E bine când cunoști limbi străine, dar nu toți au capacitatea de a le învăța.”
„Dacă vreai să călătorești sau să lucrezi peste hotare, trebuie să știi. Este important pentru a nu sta acasă, dar pentru a munci peste hotare”, au mai spus locuitorii.
La Centrul de studiere a Limbilor Europene din Bălți, cele mai solicitate sunt engleza și germana.
„Maturii învață pentru a obține un loc de muncă mai bun, pentru că o condiție este cunoașterea limbii engleze. Majoritatea spun că vor să emigreze în țări unde se vorbește în limba engleză. Iar adolescenții învață pentru școală, pentru a susține BAC-ul sau pentru autodezvoltare”, a declarat Anatol Bahilov, profesor de limba engleză.
Ziua Limbilor Europene este marcată începând cu anul 2001 și vine să încurajează învățarea limbilor străine. În Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale, dar există și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.