NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii rămân fără căldură. Câți dintre ei nu și-au achitat facturile?

De astăzi, locuitorii din Bălți rămân fără căldură în locuințe. Asta după ce, pe parcursul a trei zile consecutiv, termometrele au indicat cel puțin 8 grade, iar SA „CET-Nord” a deconectat livrarea agentului termic. În acest sezon de încălzire, aproape jumătate din consumatori au rămas cu facturile neachitate. În total, datoriile istorice ale oamenilor se cifrează la 69 de milioane de lei.


„Datoria la ziua de astăzi față de energie termică constituie 69 de milioane. Dintre care 4,5 milioane reprezintă datoriile consumatorilor non-casnici. Asta reprezintă instituții bugetare, agenți economici. Fondul locativ datorează 63 de milioane. Dacă vorbim despre o dinamică a datoriilor, putem constata faptul că 44% din consumatorii casnici achită treptat datoriile, deci o extind de la un sezon la altul. Dar, din păcate, avem o cotă de 18% care reprezintă datoriile de mai mult de trei ani de zile”, spune Daniela Ioxa, șefa Departamentului comercial SA „CET-Nord”, Bălți.

Din suma de 189 de milioane de lei din sezonul rece al acestui an, mai mult de jumătate a fost achitată. În perioada de facturare s-a acordat compensația în sumă de 38,9 milioane de lei.

„Dacă e să comparăm datoriile acumulate de consumatori la începutul sezonului curent și începutul sezoanelor precedente, se remarcă o dinamică de diminuare, deci rata de achitare a consumatorilor a crescut”, adaugă Daniela Ioxa.

Ecaterina Vasilachi are o pensie de 2.200 de lei și o datorie la căldură la fel de mare.

„Ar trebui să se oprească. Ne bate la buzunar suma. Plătim jumătate, apoi iar jumătate. Până la vară cred că o să terminăm de achitat. La Paște acum o să ne pregătim mai puțin și o să achităm, pentru că trebuie de achitat”, spune Ecaterina Vasilachi.

La ai săi 78 de ani, Nichita Evlampevici este nevoit să-și vândă florile din curte pentru a-și achita facturile.

„Eu mă ocup cu flori. Și aceste flori mă ajută să achit datoriile. Slava Domnului, am supraviețuit. Iarna venea până la 3.000 de lei. Eu primesc pensie de 2.000 și această pensie nu ajunge. A ajutat puțin statul, dădea bani pentru încălzire”, spune Nichita Evlampevici.

Anul trecut, agentul termic a fost livrat până pe data de 21 aprilie din cauza temperaturilor scăzute.

„Cred că e bine. Pentru că deja e cald afară și se poate opri.”

„Depinde de salariu aici. Datoriile cresc acum la toți. Ei, clar că o să ne achităm, asta vrei, nu vrei, că cu statul nu te pui.”

„E păcat să mă plâng de ceva. Dar mie milă, desigur, de cei în vârstă, de bolnavi. Dar la asta trebuie să se gândească organele corespunzătoare.”

„Au fost irațional de mari facturile. Cred că cei care au acum încălzire se lovesc de asta. De aceea cu vreo 10 ani în urmă m-am deconectat. Încălzeam cu convectoarele. Pentru curent venea bine”, spun bălțenii.

Directorul tehnic al SA „CET-Nord”, pledează pentru modernizarea sistemelor interne ale blocurilor prin instalarea punctelor termice individuale. Astfel, fiecare consumator va decide când să-și deconecteze căldura.

„Noi trecem la schema de vară. O parte din consumatori, cărora noi le livrăm apă caldă menajeră, o să rămână în continuare cu livrarea apei calde menajere. Mai întâi se deconectează rețelele magistrale în comun cu rețelele de cartier și rețelele de distribuție. Marea majoritatea a consumatorilor din municipiul Bălți o să fie deconectată până la finele zilei curente. O parte de consumatori, care au solicitat anterior să fie deconectați, noi deja i-am deconectat”, explică Igor Savin, director tehnic SA „CET-Nord”, Bălți.

În prezent, „CET-Nord” deservește aproape 32 de mii de consumatori casnici și 482 de consumatori non-casnici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"