NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălțenii salută „limba română”. „Am schimbat limba și vom trăi mai bine?”

Ieri, proiectul de lege ce vizează înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația R. Moldova a fost votat cu scandal în prima lectură. Nemulțumiți au fost mai mulți deputați ai BCS care au ajuns și la îmbrânceli pentru a-și apăra pancartele. Jurnaliștii NordNews au fost curioși să afle ce cred bălțenii despre această modificare în actele normative.

„Nu este timpul potrivit. Pentru a evita nemulțumirile ar fi putut să introducă cratima, ca fiecare să aleagă limba moldovenească sau limba română. Cred că ei acum nu se ocupă cu ceea ce trebuie.”

 

„Majoritatea tinerilor spun că limba română este limba de stat. –Dar cum credeți, care sintagmă este corectă? –Limba română.”

 

„Curat nu vorbesc nicio limbă. Le vorbesc stâlcit pe toate. Dar cred că e corect să spunem limba română.”

 

„–Cum e corect, limba română sau limba moldovenească? –Demult deja au schimbat totul în limba română, peste tot se vorbește în limba română. Eu demult nu am auzit să se vorbească în limba moldovenească.”

 

„Limba moldovenească este aceeași limba română. Doar că acum vor spune deja că suntem români pentru că vorbil româna. Era moldovenească pe vremea comuniștilor pentru că se scria în chiriliță. Acum, când mergem la bancă de exemplu, scriem în limba română.”

 

„E cea mai importantă chestie pe care trebuie să o facă, alte probleme nu avem de făcut? De asta ei au decis că trebuie să schimbe? Știți că limba moldovenească e limba care a fost scrisă cu chiriliță, iar limba română pe care o învățăm acum e scrisă cu litere latine. De ce trebuie să spunem că de-a lungul istoriei nu am avut etapa cu privire la limba moldovenească, dacă a fost? Oricum învățăm acum limba română, e straniu, avem alte probleme de rezolvat.”

 

„Ce o să ne ofere asta? Am schimbat limba și vom trăi mai bine? –Totuși, cum credeți, care este denumirea corectă a limbii pe care o vorbim, limba română sau limba moldovenească? –Eu cred că limba moldovenească, pentru că R. Moldova există mai mulți ani decât România. România a apărut după R. Moldova.”

 

„ –Totuși, cum credeți, care este denumirea corectă a limbii pe care o vorbim, limba română sau limba moldovenească? –Eu consider că limba pe care o învățăm este limba română, iar limba pe care o vorbesc în sate este limba moldo-română, dacă pot să spun asta. Există cuvinte care se deosebesc. De exemplu, în România nu vor vorbi așa, dar la noi așa se vorbește. –Vă referiți la dialect? –Da. –Dar dvs înțelegeți limba română? –Da, eu înțeleg și învăț, dar când trebuie să răspund repede, trebuie să mă gândesc mai mult”, au răspuns unii bălțeni.

Deputata PAS Veronica Roșca, unul dintre autorii inițiativei, spune că nu știe exact câte acte normative urmează să fie modificate, dar numărul acestora ar fi „de ordinul sutelor”.

„Nu știu câte acte normative sunt. Sunt zeci sau sute. Modificările se vor face în toate legile și actele normative interioare legii. Sper să se reușească în termen de 30 de zile pentru că este o procedură mai mult tehnică”, a declarat la telefon Veronica Roșca.

După ce va fi aprobată în lectură finală, legea va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Ulterior, toate actele normative în vigoare care conțin sintagmele „limba moldovenească”, „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă” vor fi modificate prin înlocuirea acestora cu „limba română”.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"