NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălți: 12 morți într-o singură zi. Secțiile COVID sunt pline cu pacienți

Spitalul Clinic Bălți este plin cu pacienți infectați cu Coronavirus. La 320 de paturi Covid, instituția medicală înregistrează tot atâțea pacienți. Administrația spitalului susține că, în caz de necesitate, este gata să suplinească numărul de paturi pentru pacienții bolnavi de Coronavirus. Problema cea mare este insuficiența cadrelor medicale și refuzul oamenilor de a se vaccina împotriva la Covid-19.

În ultimele trei zile, pe patul de spital au murit 22 de pacienți infectați cu Covid. În total, de la începutul anului, 527 de bolnavi au fost răpuși de Coronavirus la Bălți.

„Noi, momentan, avem 32 de paturi în Terapia Intensivă. Aceste paturi sunt permanent ocupate. Dacă noi externăm zilnic 30-35 de pacienți, în staționar internăm 20-25. Permanent în spital avem locuri libere pentru pacienții gravi”, a declarat Serghei Rotari, medicul șef al Spitalului Clinic Bălți.

Din cei peste 300 de pacienți infectați, 238 de sunt în stare gravă, conectați la sursa de oxigen. Majoritatea celor internați sunt nevaccinați. Alarmant este și faptul că aproape 70 dintre cei bolnavi sunt copii.

„Secția de pediatrie momentan este încărcată. Pe 60 de paturi avem până în 70 de bolnavi. Copiii cu mame. Sunt familii, când și mama, și tata, și copiii, toți sunt infectați. Iar care e pricina? Că majoritatea părinților, iarăși, nu sunt vaccinați”, a adăugat Rotari.

În secția Terapie Intensivă a centrului COVID din Bălți, toate locurile sunt ocupate. Culmea e că unii bolnavi, care au fost conectați la aparatul de oxigen, continuă să fie împotriva vaccinării.

„Noi trebuie să facem o rotație la pacienți. Sunt bolnavi foarte gravi. O parte din pacienții noștri, care stau aici, au fost impotriva vaccinării. Și acum sunt alții care trec prin boală și spun că nu se vor vaccina. Nu știu care e motivul”, a spus Visarion Tică, șeful secției Terapie Intensivă.

Tot prin rotație sunt tratați și pacienții din secția COVID a spitalului. De exemplu, ieri au fost externați 26 de pacienți și internați 18. Medicii spun că varianta Delta de Coronavirus are o contagiozitate mult mai mare.

„Întâlnim greutăți. Dar, încă n-am fost puși la perete, pentru că la noi numărul de paturi este mare. Noi putem să desfășurăm și mai multe paturi, decât avem personal. Și asta și o facem în momentele de criză. Aici când stau câte 10 ambulanțe, atunci n-ai ce alege. Momentan avem 135 de pacienți, în afară de Terapie Intensivă”, a declarat Valeriu Bînzari, șeful Secției Centru Covid SC Bălți.

Rudele și prietenii pacienților spun că bolnavii trec prin momente grele și îndeamnă oamenii să se vaccineze împotriva Coronavirusului.

„Noi am fost nevoiți să zburăm din Moscova. Slava Domnului, acum medicii s-au apucat de soacra mea. Este o boală foarte înfricoșătoare. Așadar, trebuie ca toți să se vaccineze, în loc să ajungă aici. Medicii și așa au mult de lucru”.

„Un vecin. El e bolnav de Covid. L-au adus aseară aici și m-a rugat să-i aduc niște apă”.

„Ce să spun? Să aibă grijă de ei. Acum așa sunt vremurile”.

Pe parcursul a 10 luni Spitalul Clinic Bălți a externat 3.430 de pacienți cu COVID, iar 95 au fost transferați în spitalele din capitală.

În total, Spitalul Clinic Bălți are o capacitate de 750 de paturi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"