NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălți – codaș la capitolul vaccinare. De ce oamenii se tem să se imunizeze

Suntem codași la capitolul vaccinare. În Bălți, rata de imunizare este de aproape 80%, pe când media pe țară ajunge la 95%. De vină ar fi informațiile false care circulă pe rețelele de socializare, dar și pandemia, care a băgat și mai mult frica în oameni. Problema a fost discutată astăzi, la Bălți, împreună cu mai mulți specialiști.


„De fapt, vaccinurile sunt cele care ne-au ajutat să scăpăm de un șir de probleme, care omorau zeci, sute sau milioane de oameni în fiecare an. Vrem să discutăm în ce măsură ne reușește să implementăm acest program de vaccinare și în R. Moldova, în special în Bălți, având în vedere că în Bălți și Găgăuzia, ratele de vaccinare sunt mai mici decât media pe țară”, a declarat Dan Perciun, Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

„Vorbim despre o acoperire mai joasă de 95%, iar la Bălți este chiar sub 80%. Astfel, riscul de răspândire a bolilor prin vaccinare este aproape iminent. Vorbim despre difterie, poliomielită, rujeolă și alte boli care nu se mai întâlnesc în societate”, a adăugat Alexei Ceban, coordonatorul programelor de imunizare OMS Moldova,

Specialiștii spun că vaccinarea este extrem de importantă, mai ales în rândul copiilor. Cu toate acestea, tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii. În consecință, unele boli infecțioase ar putea să reapară.

„Din păcate, în situații de migrație, riscul apariției unor astfel de boli cum ar fi rujeola sau poliomielita, care demult a fost eradicată în R. Moldova, va crește. Este important să asigurăm ca toți copiii din R. Moldova, cât și cei refugiați, să fie vaccinați la timp”, a menționat Angela Capcelea, specialist UNICEF în sănătate.

Necesitatea vaccinării a fost demonstrată și de pandemia de COVID-19, doar că nu toți au conștientizat acest lucru. Procesul de vaccinare este frânat mai ales de informațiile false care circulă în mediul online.

„Pe rețelele de socializare predomină informații false. Din păcate așa este formată psihologia omului, de a accepta mai ușor o informație neveridică, decât cele prezentate de mine sau alt specialist în domeniu”, susține Veaceslav Chișlari, șeful Centrului de Sănătate Publică Bălți.

La discuții au participat medici și profesori, care vor avea misiunea de a încuraja oamenii să se imunizeze.

„Sperăm că împreună vom rezolva situația creată în municipiul Bălți. Eu sunt șefa unui centru de sănătate și de unii singuri nu putem rezolva problema apărută”, a spus Natalia Vataman, șefa Centrului de Sănătate Nr.3 din Bălți.

„La nivel local, cel care răspunde de sectorul său, trebuie să comunice despre problemă în colective. Atunci va crește rata de vaccinare”, a menționat Eduard Vovc, director adjunct la Școala Profesională Nr. 5 din Bălți.

Doar în ultimul an, datorită vaccinării contra diferitor maladii, în R. Moldova au fost prevenite peste 40.000 de cazuri de îmbolnăvire, dar și 347 de decese.

 

1 Comentariu
  1. […] Codași la capitolul vaccinare. În municipiul Bălți, rata de imunizare este de aproape 80%, pe când media pe țară ajunge la 95%. De vină ar fi informațiile false care circulă pe rețelele de socializare, dar și pandemia, care a băgat și mai mult frica în oameni. Problema a fost discutată la Bălți, împreună cu mai mulți specialiști, relatează NordNews. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"