NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălți riscă să rămână fără agent termic. „Situația este critică și putem să ne așteptăm la deconectări”

Sute de micuți și elevi îndură frigul în grădinițele și școlile din Bălți. Asta pentru că agentul termic încă nu a ajuns în 20 de instituții de învățământ. Mai mult, agentul termic ar putea fi sistat și în celelalte instituții din cauza presiunii gazelor în conducta de aprovizionare a regiunii nordice, care a scăzut foarte mult. În blocurile locative căldura nu a ajuns deloc. Viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că situația este critică și putem să ne așteptăm la deconectări.

Situația la Bălți, după ședința de ieri, care a avut loc la guvern, este critică, deoarece suntem la limita deconectării de la încălzire a grădinițelor, școlilor.  Astăzi, presiunea de livrare a gazului este 16 la 15, deja se încep deconctările, a declarat Nicolai Grigorișin, viceprimar de Bălți.

Pentru funcționarea stabilă a CET Nord Bălți este necesar, zilnic, de circa 40 mii m3 de gaze naturale, pe cănd întreprinderea este nevoită să lucreze în prezent cu 20 mii m3. Mai mult, CET Nord nu poate funcționa pe păcură.

Din punct de vedere tehnic noi suntem pregătiți, am început a conecta, în primul rând, obiectele sociale, dar nu am reușit până la urmă să le conectăm din cauza limitării consumului de gaze. La situația actuală nu putem să conectăm mai mulți consumatori din cauza că în sistem presiunea de gaze naturale nu permite de a mări consumul

Reprezentanții Direcției de Învățământ spun că sunt neputincioși în fața acestei probleme.

Dacă este să vă spun concret pe instituții, acestea sunt instituțiile de educație timpurie 2, 4, 20, 46, gimnaziul trei, șase, zece, „Alexandru Ioan Cuza”, și Casa de Creație pentru Copii „Miron Blanc”. Cele care se alimentează de la CET Nord sunt grădinițele 15, 16, 27, 33, 34, Școala Primară 21, gimnaziul 4,7,9, liceul „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, „Ștefan cel Mare” și „Vladimir Maiacovschii”, Alexandru Roșca, Șef secția politici educaționale și management

La grădinița nr 46 din municipiul Bălți copiii sunt nevoiți să doarmă îmbrăcați. Unii părinți se văd obligați să-și țină odraslele acasă.

Acum nu se încălzește grădinița, de aceea îmbrăcăm copilul mai cald. Copii îngheață, este frig și noi aducem reșouri, spune o mamă.

Am îmbrăcat mai multe haine groase, cam nu vrea copilul, dar ce să facem, înghețăm. Din câte știu eu, din spusele copilului, vinerea trecută au fost doar zece copii în grupă pentru că era foarte frig. Se învelește și cu plapumă de acasă, și cu plapumă de la grădiniță, și are și pijamă, doarme în ștrampi și în mai multe haine, îmbrăcat ca o varză, a declarat o altă mamă.

În total, în municipiul Bălți activează 14 licee, 10 gimnazii, două școli primare si 33 de grădinițe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata