NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălți: România a oferit 100 de tablete copiilor refugiați din Ucraina

O sută de copii din Ucraina, care au fugit de război în nordul Republicii Moldova, au primit în dar tablete. Donația vine din partea României, care, astfel, vrea să le asigure elevilor condiții mai bune de studii în noul an școlar. Mai mult, timp de o lună, beneficiarii vor avea acces gratuit la internet.

„Iată-ne la trei luni de la înființarea centrului „Anastasis” din municipiul Bălți, pe terenul din proprietatea Episcopiei de Bălți, achiziționat din banii Guvernului României. Am oferit 100 de tablete achiziționate prin efortul românilor stabiliți în străinătate și prin ajutorul necontenit al bisericii ortodoxe române”, a declarat Petrișor Dumitrescu, Consulul General al României la Bălți.

„Ne-am propus să-i ajutăm pentru că se apropie anul școlar. Majoritatea dintre ei studiază online așa că am adus 100 de tablete în sprijinul lor. Ne-au costat aproape 20 de mii de euro. Banii sunt de la parohiile din România și din Occident”, a declarat PS Antonie, Episcop de Bălți.

Nicolai Oraci este tată a 13 copii, nouă dintre care sunt adoptați. Cu toții s-au refugiat în Moldova încă în luna martie. Acum locuiesc în orașul Sîngerei, iar de la 1 septembrie, opt dintre copii vor merge la școală.

„Am primit patru tablete. Avem opt elevi, dintre care patru au laptopuri, iar ceilalți vor avea tablete. Este un ajutor mare pentru noi”, a spus bărbatul.

Gestul României i-a bucurat pe copii și adolescenți. Ei spun că noile tablete le vor fi de mare folos.

„Pentru studii. Trec în clasa a VIII-a. Este complicat să lucrez cu telefonul pentru că ecranul este mic. Îmi va fi de folos la școală. Suntem recunoscători pentru ajutor.”

„Sunt bucuros că am primit această tabletă. Am nevoie de ea pentru a învăța.”

„Să ai o tabletă e super. Eu am un, dar nu funcționează. Eu desenez cu creioanele imagini din tabletă”, au spus copiii.

„Ne-am focusat pe familiile care au mai multă nevoie de aceste tablete, familiile numeroase, unde posibilitățile de a achiziționa asemenea tablete sunt reduse. Am oferit tablete digitale și beneficiarilor centrului nostru”, a explicat Liliana Lungu, managerul centrului educațional „Anastasis”.

Amintim că, la mijlocul lunii iunie, la Bălți a fost inaugurat un centru educațional pentru copiii refugiați din Ucraina, dar și pentru micuții din familiile social vulnerabile din municipiu. Acesta a fost construit pe un teren achiziţionat cu sprijinul financiar al Guvernului României, unde Mitropolia Basarabiei va edifica un Centru Cultural și o Catedrală Românească.

 

 

 

Banner DRRM Noiembrie 2022
1 Comentariu
  1. […] O sută de copii din Ucraina care au fugit de război, au primit în dar tablete. Donația vine din partea României care, astfel, vrea să le asigure elevilor condiții mai bune de studii în noul an școlar. Mai mult, timp de o lună, beneficiarii vor avea acces gratuit la internet, relatează NordNews.md. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"