NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bălți: UE a scos din buzunar 5 milioane de lei pentru construcția unui izolator de detenție provizorie

Un izolator de milioane a fost deschis la Bălți. Acesta corespunde tuturor standardelor europene. Centrul de detenție dispune de șapte celule. Una din ele a fost amenajată pentru reținuții cu nevoi speciale sau cei care suferă de claustrofobie.

Camera este pentru deținerea persoanele cu dizabilități și persoanele care suferă de claustrofobie. Se deosebește prin faptul că ușa este cu sticlă, nu este spațiu închis.

Pentru construcția izolatorului din Bălți, Uniunea Europeană a alocat aproape cinci milioane de lei. Izolatorul a fost dotat cu camere de supraveghere video, paturi metalice cu saltele ignifuge și blocuri sanitare în fiecare celulă. Totodată, deținuții de aici au posibilitatea să comunice cu santinela prin interfon.

La necesitate, în fiecare celulă este butonul prin care persoana solicită ajutor. Ei apasă pe buton și noi răspundem pe telefon. Cel mai des sună pentru fumat.

În conformitate cu standardele internaționale, pentru deținuți a fost amenajată și o zonă pentru plimbări în aer liber.

„Persoana reținută are dreptul la o oră de plimbare în aer liber. Este un grafic, noi îl stabilim pentru cei care fumează să poată ieși la fumat, nu le putem interzice fumătorilor să fumeze. La solicitarea deținutului, îl scoatem, fumează și intră înapoi în celulă.”

Orice persoană reținută trece un control medical riguros.

Lucrul nostru de bază în câțiva pași. În primul rând, este triajul unde noi ascultăm și inspectăm deținutul, ce probleme de sănătate a avut în trecut și în prezent. Cum a fost în trecut, acum e foarte bine”, spune Cristian Cojuh, felcer.

Condițiile în izolatoarul vechi erau precare. Acum avem lumină, încălzire, baie, mâncare de trei ori pe zi, asistență medicală 24 din 24 la necesitate. Din prima zi sunt toți șocați. Până la ziua de azi am avut 26 de persoane deținuți, care au rămas uimiți de condiții”, spune Oleg Gherman, șeful serviciului de detenție și escortă IP Bălți

În izolator pot fi plasate în arest preventive până la 19 persoane.

Într-adevăr condițiile de deținere a persoanelor care se află în custodia poliției, corespund tuturor normelor internaționale. La plasarea persoanei în izolator îi sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Pot fi plasate atât femeile, cât și bărbații. Capacitatea de deținere este de 19 persoane. Sunt celule unde se dețin trei persoane și sunt unde pot fi deținute patru persoane”, a declarat Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți.

În cadrul programului susținut financiar de Uniunea Europeană, 15 izolatoare din Republica Moldova au fost renovate și dotate cu toate cele necesare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata