
Pe după colțuri, prin tufișuri sau în toaletele unor localuri de agrement. Așa își satisfac necesitățile fiziologice unii locuitori din Bălți, dar și oaspeții orașului. Totul din cauză că în urbe sunt prea puține veceuri publice.
„Este imposibil să descrii prin cuvinte, dar oamenii nu aleg locurile potrivite pentru a-și satisface nevoiele, procedează ca niște animale. Trebuie să ne luptăm cu aceasta, căci se întâmplă foarte des, peste tot.”
„După miros se simte.”
„Este foarte rău, personal mie, îmi este rușine când merg și văd cum un bărbat beat își satisface nevoile după un copac. Sunt nevoită să-l înconjor ca să nu-l văd.”
În Bălți sunt doar cinci veceuri publice. Patru dintre acestea sunt amplasate în centrul orașului și sunt contra plată.
„Nu sunt suficiente veceuri în oraș.”
„Ar trebui să fie construite mai multe, sunt oameni cu probleme de sănătate.”
„Primarul Bălțiului, domnul Usatîi, ar trebui să se gândească și să construiască mai multe veceuri pentru oraș.”
Oamenii spun că sunt nevoiți să-și satisfacă nevoile la întâmplare. De cele mai multe ori, dacă nu au bani, sunt nevoiți să folosească băile unor cafenele sau baruri.
„Omul care vrea să meargă la un veceu, este nevoit să intre în Star-Kebab sau în alte magazine. Cum autoritățile cer de la noi să respectăm restricțiile europene, așa ar trebui să construiască și veceurile, după stil european. Sunt oameni diferiți, unul are 4 lei să achite, altul nu.”
Accesul într-un veceu din Bălți costă între doi și trei lei.
„Pentru maturi intrarea costă 2 lei, pentru copiii până la 7 ani este fără plată. ”
„Este foarte scump pentru timpurile în care trăim, este foarte scump.”
„Veceul public ar trebui să fie gratis, dar cred că se ridică taxa de intrare, deoarece trebuie întreținută curățenia. ”
„Eu am fost la Moscova, am fost la București, acolo sunt veceuri fără plată, dar în Bălți nu există așa ceva. Toate veceurile care erau municipale, acum sunt privatizate. La veceul de la autogară, taxa este foarte mare, dar condițiile sunt mizerabile.”
Activista civică, Diana Grosu susține că autoritățile municipale alocă bani grei pentru întreținerea veceurilor publice. Chiar și toaletele din parcuri sunt contra plată, deși condițiile lasă de dorit
„În municipiul Bălți avem un singur veceu public, care este finanțat din bugetul municipiului Bălți. Este administrat de către întreprinderea municipală Spații Verzi și Amenajarea Teritoriului. Nu știu de ce noi plătim în jur de 200 000 de lei, dacă acest veceu nu lucrează mereu, foarte des este inchis, nu se eliberează bunul fiscal, este vorba de evaziune fiscală. Nu știu de ce noi trebuie să plătim atâțea bani din bugetul municipiului și să mai plătim o dată, atunci când beneficiem de serviciile acestui veceu. Existența veceurilor publice, accesibile, curate este un indiciu de civilizație. Este foaret necesar ca să fie și veceuri gratuite.”, a declarat Diana Grosu, activist civic.
Șeful direcției Gospodăria Locativ Comunală, Veaceslav Zincovschi susține că nu este la curent cu situația veceurilor din oraș și a evitat să se expună pe marginea acestui subiect.
„Despre toalete nu am ce să vă spun. În cardul direcției Gospodăria Locativ Comunală, acesată temă nu s-a discutat. În primărie sunt mai multe direcții care se ocupă de asemenea întrebări, direcția noastră nu este la curent. ”, a spus Veaceslav Zincovschi, șeful direcției gospodărie comunală.
Autoritățile din Bălți instaleaza veceuri BIO doar atunci când organizează concerte sau târguri. Adică, la sezon și… înainte de alegeri.