NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Băștile din Țâra, locul perfect de „refugiu” în vreme de iarnă

Vechi de sute de ani, mici, dar și călduroase. Vorbim despre bordeiele din satul Țâra, raionul Florești, numite de localnici „băști”.  Acestea au fost moștenite încă de la strămoși. Locuințele rupestre sunt cartea de vizită a satului și refugiul oamenilor pe timp de iarnă.

Valentina Vlas spune că în timpuri grele, băștile au fost un adevărat colac de salvare.

Tare este cald iarna în bașcă, dar vara este răcoare. Eu m-am deprins deja cu dânsa și nu vreau să o părăsesc, e de la străbuneii străbuneilor, ei au făcut-o. Am dormit și aici, tare mulți am fost și dormeam și pe cuptor și pe pat. Înainte lumea trăia foarte greu”, povestește Valentina Vlas,  locuitoare s. Țîra.

Oamenii nu găsesc nimic ciudat în a locui în bașcă. Mai mult, sunt mândri de comorile moștenite.

Ea a fost mai întâi depozit la mine, țineam cartofii, Dar m-am gândit, așa o podoabă de bașcă, acum nimeni nu mai face așa ceva. Și încetișor, mai întâi am văruit-o, și toate lucrurile mai vechi le aduceam aici, în bașcă. Toți aici ne strângeam”, a adăugat Maria Fedorovici, locuitoare s. Țîra

Unii săteni și-au transformat băștile în depozite, deși în serile reci de iarnă le duc dorul.

Aici am avut o lejancă, aici sobușoara, iar acolo o măsuță și câteva scaune. A fost bine, era călduț și am crescut ușor copiii, am crescut trei copii, era cald și puneam pe foc puțin. Foarte bine am dus-o în bășcuță, îmi pare rău de bășcuță.”

Sătenii își amintesc cu nostalgie de vremurile în care bașca însemna mai mult decât casa mare.

Mătușa mea toată viața a trăit în bașcă. Cu un braț mic de lemne și o lejăncuță era foarte bine. Iarna cald, dar vara răcoare, foarte bine.

Părinții mei când și-au cumpărat locul, aici era doar bășcuța. Era o lejancă și un cuptoraș. Făceam focul și cu paie și se încălzea foarte bine. Când cocea câte un cuptor cu pâine, era caldă și lejanca și cuptorul.

Potrivit legendei, cele mai vechi băști din Țâra au fost construite acum 500 de ani, de către ostașii lui Ștefan cel Mare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"