
Noul președinte al raionului Sîngerei ar fi fost numit în funcție ilegal. Cel puțin asta susțin unii consilieri raionali, care declară că, la ședința de ieri, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi în susținerea lui Ivan Cebotari. Din cei 33 de consilieri, doar 16 ar fi votat în favoarea noului președinte, număr care nu reprezintă majoritatea.
Ședința a avut loc cu scandal, soldat cu replici tăioase dintre consilierii partidelor proeuropene și cele pro ruse și de stânga.
,,Noi ne-am săturat de show-uri în Consiliul Raional Sîngerei, ne-am săturat de jocuri murdare. Dumneata … noi ne retragem de la sesiune”, a spus Gheorghe Cazacu, consilier raional.
Consilierul raional Ion Roșca declară că decizia de ieri poate fi transmisă în instanța de judecată, dacă Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat nu va interveni la timp.
,,Pentru funcția respectivă trebuiau să aibă minim 17 voturi. Deci, decizia respectivă este una ilegală. Cu 16 voturi nicidecum nu poate fi numit Ivan Cebotari în funcția de președinte al r. Sîngerei. Noi contestăm, dar lucrul trebuie să și-l facă și Oficiul Bălți al Cancelariei de Stat. Dumnealor trebuie să notifice respectiva decizie a consiliului raional, să anuleze, fiindcă este o fraudă și o ilegalitate. Dacă nu, atunci se merge în procesul de judecată”, a spus Ion Roșca, consilier raional.
Unii consilieri consideră că procedura de vot pentru numirea unui nou președinte de raion a fost un joc bine regizat. Pentru Ivan Cebotari au votat consilieri din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, dar și din partidele ȘOR și PLDM. De la vot s-au abținut consilierii PAS, PSD, USB și PAD, care au părăsit sala în semn de protest.
,,A fost un spectacol regizat ieri. A fost căutat foarte bine acest candidat care a fost votat foarte repede, încât nu am reușit să vedem câți au votat. La propunerea noastră de a număra încă o dată voturile, ni s-a spus că au votat 17, adică câți trebuie, dar după asta noi am constatat că nu au fost 17, dar 16. Înseamnă că decizia nu a fost legală”, a menționat Maria Druga, consilier raional.
Prezent la ședința consiliului raional de ieri, primarul orașului Sîngerei, Arcadie Covaliov, afirmă că are dovezi care ar demonstra că noul președinte nu a fost votat de o majoritate.
,,În raionul Sîngerei avem un președinte comunist. Cel mai mare regret al meu este că acest președinte a fost votat de un partid care cândva spunea că ne va duce pe noi în UE, este vorba despre PLDM. De fapt, noul președinte, juridic și corect nu a întrunit numărul de voturi. Dumnealor au spus că sunt 17, dar avem un consilier care a declarat după aceasta, că el de fapt nu a votat”, a declarat Arcadie Covaliov, primarul orașului Sîngerei.
Alegerea noului șef de raion a survenit după suspendarea din funcție, prin decizia instanței de judecată, a fostului președinte, Grigore Corcodel. Consilierul raional Oleg Cernei a declarat că fostul președinte a fost suspendat pe nedrept din funcție, iar activitatea noii conduceri va fi monitorizată minuțios.
,,Și astăzi ați văzut ce majoritate, deci cei care și-au săpat groapa au căzut singuri în ea și ne-am trezit cu o majoritate de socialiști și comuniști în Consiliul Raional, care prin votul de astăzi au ales un președinte interimar comunist și un vice-președinte socialist. Eu nu am participat la acest vot, dar am spus că voi veghea și voi cere ca să fie respectată legea. Regret această situație, îmi pare rău de colegii mei de la PAS, de la alte partide pro europene că nu au avut capacitatea să discute și să convingă consilieri să formeze o majoritate pro democratică”, a spus Oleg Cernei, consilier raional .
Contactat de jurnaliștii Nord News, șeful adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat a declarat că urmează verificarea procesului verbal, care va face lumină în acest caz.
,,În cazul în care noi o să constatăm că în procesul verbal a fost scris, spre exemplu, un număr de voturi, iar consilierii vin și ne spun alta, atunci vom sesiza organele competente ca să verifice dacă că nu este fals în acte. Noi emitem o notificare prin care solicităm organului emitent fie să abroge, fie să notifice parțial acest act. În cazul în care organul emitent nu se conformează solicitărilor noastre, atunci noi deja mergem în instanța de judecată pentru a ataca acest act”, a spus Cristian Cainarian, Șef adjunct Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat.
Între timp, noul președinte ales spune că își va începe activitatea cu soluționarea problemelor sociale majore.
,,În primul rând eu văd problema de consolidare a echipei, aparatului președintelui raionului. Cu părere de rău, cred că în ultimii trei ani nu prea am avut timp să hotărâm întrebări sociale serioase, care sunt la moment la ordinea de zi. În primul rând vom pune efortul pentru apeductul din Biruința-Sîngerei, Soroca-Bălți. Apoi, vom lucra cu problemele zilnice: drumurile, mai mare atenție să oferim școlilor, grădinițelor, toate problemele care sunt vor fi hotărâte”, a spus Ivan Cebotari, președintele interimar al consiliului raional Sîngerei.
În ultima perioada, în cadrul consiliului raional Sîngerei au loc multe schimbări. În octombrie, socialistul Ivan Orlovschi a fost numit în funcția de vicepreședinte după ce, în luna august, Tudor Tutunaru a fost demis din funcție cu votul majorității. Candidatura lui Orlovschi a fost votată de 17 consilieri raionali, printre care și soția sa, Anna Orlovschi.