VIDEO | Blestemul gunoiului la Bălți. Primăria vrea implicarea Guvernului

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Municipiul Bălți riscă să se confrunte cu o nouă criză a gunoiului, iar primăria orașului intenționează să solicite, în acest sens, implicarea Guvernului. Asta după ce noua administrație a poligonului, unde sunt transportate deșeurile, a anunțat că dorește să majoreze de aproape trei ori taxa  de depozitare. În consecință, spun unii responsabili de la Bălți, consumatorii ar putea plăti mai mult pentru evacuarea gunoiului.

Subiectul cu privire la majorarea tarifului a fost dezbătut la ședința de astăzi a Consiliului Municipal între aleșii locali și responsabilii de la întreprinderile de resort. De anul viitor, tariful ar urma să fie stabilit per kilogram depozitat și nu pentru metru cub.

„Când este vorba despre majorarea tarifelor, cunoaștem cu toții că trebuie mai întâi de toate să fie organizate consultări publice, mai ales dacă acest tarif va afecta o mare parte din locuitori”, a spus consilierul municipal, Elena Grițco.

„Dacă este să calculăm, atunci vom achita 92 de lei pentru un metru cub de gunoi.Un primar din Biliceni a recunoscut investiții de 20 de milioane de lei în această întreprindere, deși, comisia a demonstrat contrariul. Acum, au decis că investițiile trebuie cumva recuperate”, a precizat viceprimarul de Bălți, Nicolai Grigorișin.

Șeful întreprinderii municipale responsabilă de evacuarea gunoiului din oraș, spune că aceste majorări a terifelor ar putea costa scump consumatorul final.

„17 metri cubi de gunoi sunt aproximativ 8 tone. Dacă înmulțim 8 tone la 0.30 de bani, rezultă 2400 de lei. În prezent, evacuarea a 17 metri cubi de gunoi ne costă 560 de lei”, a adăugat șeful interimar ÎM DRCD, Iurii Hmarnîi.

Reprezentanții administrația poligonului, amplasat pe teritoriul satelor Biliceni și Țambula, susține că groapa necesită investiții. Terenul este arhiplin, iar deșeurile și fumul emanat de gunoi este nociv pentru locuitorii din preajmă. Cât despre noile tarife, acestea încă nu au fost stabilite.

„Abia urmează să ne întrunim pentru a aborda acest subiect. Nu înțeleg de ce a fost făcut acest anunț despre majorarea tarifului. Mi se pare inoportun. Au fost doar niște discuții prealabile. A discuta și a lua o decizie sunt lucruri diferite”, a menționat administratoarea poligonului, Tatiana Cricliuc.

În prezent, întreprinderea municipală „Direcția Reparații și Construcții Drumuri Bălți” achită 33 de lei pentru depozitarea unui metru cub de gunoi, unul dintre cele mai mari tarife din Republica Moldova.

Pentru evacuarea gunoiului, locuitorii din sectorul privat achită aproape 20 de lei per persoană, iar locuitorii la bloc – 11 lei.