NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Bune practici în raioanele Drochia și Rîșcani. Cum locuitorii din nordul țării au învățat să-și identifice cele mai stringente probleme

Bunele practici privind buna guvernare din raioanele Rîșcani și Drochia au fost discutate, astăzi, la Bălți. Reprezentanții celor două raioane au putut face schimb de idei și să discute despre practicile de succes și provocările cu care s-au întâlnit în cadrul proiectului Cetățenii în slujba Cetățeanului. Evenimentul a fost organizat de Institutul pentru Inițiative Rurale cu susținerea Uniunii Europene.

 

Noi am făcut o mică cartografiere optică a localităților din Republica Moldova și am decis că în aceste două raioane este o nevoie stringentă de a fortifica capacități, atât din partea autorităților locale, pe dimensiunea dialogului democratic și participării, cât și a ONG-urilor, a spus Ruslan Stînga, expert în dezvoltare rurală.

Scopul proiectului „Cetățeni în slujba cetățenilor” este fortificarea angajamentului civic și dezvoltarea organizațiilor societății civile de nivel local în Republica Moldova.

Mottoul acestui eveniment este „cetățean pentru cetățeni”, adică cetățenii însuși identifică problemele, s-au mai bine spus, ceea ce scapă din vizorul administrației publice locale, iar mai târziu, administrația publică locală, atât de nivelul unu, cât și de nivelul doi, iau atitudine și practic încearcă să rezolve aceste probleme care sunt identificate cu ajutorul cetățenilor,a menționat Iurie Ostavciuc, vicepreședintele raionului Drochia.

Oamenii din Drochia au învățat deja să-și identifice cele mai stringente probleme.

Au fost identificate niște probleme ce țin de dezvoltarea infrastructurii localităților, ce țin de construcția drumurilor, a unui trotuar și, practic, toate aceste întrebări se rezolvă anume prin activismul cetățenilor.

Și locuitorii din raionul Rîșcani știu de ce au nevoie cel mai mult.

Este important și domeniul cultural, care se bazează pe promovarea și respectarea tradițiilor moldovenești. Dacă vorbim despre prosperarea localităților, aici vorbim despre infrastructura regională, despre apă, care este o necesitate vitală pentru localități, a spus președintele raionului Rîșcani Vasile Secrieru.

În cadrul proiectului au fost studiate modele europene de implicare civică – modele ce presupun o interacțiune permanentă dintre autoritățile publice locale și cetățeni.

O bună guvernare în comunitate este foarte importantă, fiindcă toți vrem să rămânem în comunitate, nu vrem să plecăm peste hotare și obsevăm în ultimul timp că migrația ia amploare și noi vrem să construim împreună cu primarii, cu societatea civilă, cu ONG-urile, pentru tinerii noștri, un viitor mai bun, a adăugat Mariana Brumă președintele Platformei regionale pentru buna guvernare, Drochia.

Consider oportună această activitate prin faptul că împărtășim experiențele, învățăm ce este bine și unde mai avem rezerve, Aliona Rîbac, membru AO „Speranța”, Gribova, Drochia.

Participanții spun că proiectul este o punte de comunicare între autoritățile locale și cetățenii din raionul Rîșcani.

Importanța evenimentului de astăzi consider că este majoră, fiindcă se axează pe instruirea și implicarea grupurilor de inițiativă în activitățile comunitare,”  Valerian Cecan, primarul s.Mihăileni, Rîșcani.

Foarte bine venită a fost împărtășirea experienței colegilor atât din regiunea raionului Drochia cât și a colegilor și experților de la Chișinău, Ludmila Tuzlovanu, președintele Platformei regionale pentru buna guvernare, Rîșcani.

Proiectul „Cetățeni în slujba cetățenilor” este implementat de Institutul pentru Inițiative Rurale (iRi) și partenerii locali în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"