NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cafea pe nisip ca în Turcia, preparată într-un local din Bălți

Turcii îşi pregătesc tradiţionala cafea în cel mai simplu şi mai natural mod, pe nisip. Băutura aromată pregătită în acest mod poate fi găsită și în orașul Bălți. Fiartă doar pe nisip de cuarț, după o tehnologie specială, cafeaua turcească are un gust deosebit.

„- Cum se prepară o cafea turcească pe nisip?

Luăm turca, noi așa o numim, dar, de fapt, aceasta se numește corect ibric, turcii nu întotdeauna înțeleg despre ce vorbim noi.  Turcii recomandă să fie folosită cafeaua măcinată cel mai fin, ea deschide gustul cel mai bine. Una și aceeași cafea poate fi pregătită după o măcinătură diferită și ea va avea cu totul alt gust, spune Eugeniu Lopatinschi.

Este foarte important ca ibricul să fie de aramă și să pregătim doar o porție de cafea, adică nu mai mult de 150 de mililitri.

Vom pregăti două feluri de cafea pentru a putea vedea diferența. În primul ibric vom pune 50 de procente de cafea arabica și 50 robusta, pentru 9 grame de cafea. Vom adăuga apa la temperatura camerei.  Turcii consideră că zahărul trebuie de adăugat încă de la începutul preparării, adică adăugăm zahărul pentru ca el să reușească să se dizolve în cafea, a menționat Eugeniu Lopatinschi.

După ce am adăugat ingredientele, ibricul se mişcă pe nisipul fierbinte până fierbe cafeaua, după care conţinutul se toarnă într-o ceaşcă pentru a păstra caimacul.

La o temperatură normală cafeaua se pregătește 5 – 7 minute. În Turcia nu se permite ca cafeaua să fie filtrată imediat o turnăm în cești o servim, a mai adăugat bărbatul.

Cafeaua consumată fără zahăr este plină de beneficii. Aceasta este bogată în antioxidanți, magneziu și crom. Și da, nu e un mit – cafeaua revigorează și chiar ajută la sporirea puterii de concentrare, Mihaela Aga, reporter Nord News.

Amatorii de cafea spun că băutura turcească pregătită pe nisip are un gust deosebit.

Eu vin des să cumpăr cafea aici. Mie îmi place foarte mult anume cafeaua turcească. În primul rând, se deosebește prin tăria sa, are un gust interesant. Mi-a plăcut și beau doar această cafea, a spus amatorul de cafea.

Sunt și dintre cei care încă nu au gustat cafeaua turcească, dar spun că deja sunt curioși.

Îmi place Latte, dar cred că voi gusta vreodată, neapărat, a adăugat  o femeie.

Anual, la data de 1 octombrie, este marcată Ziua Internațională a cafelei.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"