NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Caii ultima soluție. ANTA și birocrații bălțeni au lăsat Pârlița fără transport

Sunt nevoiți să ia un taxi sau să meargă pe jos zeci de kilometri până la Bălți, acolo unde au un loc de muncă. Aceasta este poveste a sute de locuitori din satul Pîrlița, raionul Fălești, care de jumătate de an se chinuie să obțină măcar un microbuz, care le-ar permite să ajungă cel puțin până în satul Răuțel, localitate limitrofă Bălțiului. Deși, anterior sătenii au beneficiat de o cursă similară, în prezent, ea a fost sistată din cauza implicării Agenției Naționale de Transport Auto din teritoriu.


Lidia Talpă are 62 de ani și muncește la Centrul de Plasament Temporar pentru Persoanele cu Dizabilități din Bălți. Pentru a ajunge la serviciu femeia este nevoită să se trezească cu noaptea în cap și să meargă pe jos trei kilometri până la prima stație care se află în satul vecin, și unde circulă microbuzul de linie Răuțel-Bălți.

Întârziem, avem probleme, iar seara solicităm un taxi. E foarte greu.Îmi trebuie în oraș, dar nu te poți duce, sat paralizat în total de transport.Să ne de-a un transport cu care noi să putem circula.Să nu ne ducă pe centură, la Gara Auto, deoarece e costisitor, în al doilea rând nu reușim la transportul cu care ne deplasăm spre serviciu”, a spus Lidia Talpă.

Femeia spune că, în cazul în care autoritățile locale și instituțiile de resort precum ANTA nu vor lua atitudine, în acest sens, ea împreună cu alți săteni promit să blocheze traseul Răuțel-Bălți.

Avem nevoie de un microbuz, iar dacă nu se soluționează întrebarea, noi o să ieșim la traseul central și o să-l blocăm. Altfel, noi nu o să soluționăm întrebarea. Pe oamenii de la țară, prăpădiții de noi, că așa suntem în Republica Moldova nu ne aude nimeni”, s-a plâns Lidia Talpă.

La fel, istoria Lidiei Talpă o împart și alți consăteni.

Seara când venim de la muncă nu achităm 20 de lei, dar o 100 de lei, așa că taxiul are de câștigat. Noi ne ducem și venim seara târziu, dar avem și copii. Trebuie să-i pregătim de școală, să fim la timp acasă”.
„Nouă ne trebuie în centrul orașului și majoritatea populației muncește de la Răuțel, Molodova acest traseu… Dacă am nevoie la Bălți eu cu ce să ajung, să mă duc pe traseu până la Gara Auto și să-mi iau un alt transport să ajung în centru. E o rușine pentru statul nostru”.
„Eu să mă duc la Bălți nu pot merge până la Răuțel. Eu îmi comand o mașină pentru care achit o sută de lei. O sută în colo, o sută înapoi. Dar, eu am dinți de reparat. Mie nu-mi ajunge suta ceea, plus plata la medic”, au adăugat locuitorii satului Pîrlița, raionul Fălești.

Pe seama acestei probleme au profitat și unii agenți economici din Pârlița, mai exact proprietarii magazinelor, care au majorat prețurile la unele produse alimentare.

Proprietarii magazinelor se folosesc de moment și au majorat prețul de două- trei ori. Vă spun, o sticlă de ulei de la piața din Bălți o cumperi cu 90 de lei, iar la noi ea costă 145 de lei. Îndoit. Aceasta nu e normal”, a precizat o locuitoare a satului Pîrlița.

După jumătate de an de așteptări, miercuri, 12 august, de teama unei eventuale blocări a traseului, un transportator de pasageri de pe cursa Pîrlița-Bălți și-a reluat activitatea.

Pe centură mergeam. Era foarte greu, nu aveam pasageri, lumea nu avea cu ce se deplasa. De la Gara Auto trebuia să ia transport până la Molodova. Acum la Banca de Economii o virăm la dreapta, pe 31 august și mergem înainte până pe Nicolae Iorga și deja Gara Auto”, a spus șoferul.

Primarul satului Pîrlița, Mihail Neagu se arată indignat de faptul că Agenția Națională de Tranport Auto nu a permis deschiderea unei curse din satul Pîrlița spre Răuțel.

După ce au studiat minuțios timp de o lună de zile, cei de la ANTA ne-au răspuns negativ. Nu se permite conform Codului transportului Rutier Art. 36, dar văd în punctul f se scrie că programele transportului rutier se elaborează în baza următoarelor principii: Din localitățile rurale cum este Pîrlița spre municipiu cu este Bălțiul în limita ratei de 50 de km. Noi suntem la 10 km de Bălți. Care este problema?”, a precizat primarul satului Pîrlița, Mihail Neagu.

Reprezentanții Parcului de Autobuze din Bălți au declarat că vinovați de situația creată s-ar face angajații primăriei din Bălți, care au dispus instalarea unor indicatoare care interzice accesul autobuzelor în oraș.

Undeva simțim că se vor deschide niște rute care se unesc cu rutele municipale și am înțeles că din cauza acestei situații niște agenți economici au de beneficiat. Au găsit o modalitatea de a-și lansa o afacere. Nimic nu se face, noi nu putem activa. Lumea nu are cu ce se deplasa”, a precizat administratorul Parcului de Autobuze, Dorel Nenescu.

Am încercat să discutăm cu șeful adjunct al Direcției Gospodărie Comunale din cadrul primăriei de Bălți, Ion Miron pentru a obține o reacție, însă acesta a declarat că nu are ce comenta.
Deschiderea unei curse din satul Pîrlița spre Răuțel contravine legislației, susțin reprezentanții ANTA.

Anume articolul 36 nu prevede în cadrul raionului, dintr-o localitate rurală în alta, acesta a și fost răspunsul nostru prin prisma Codului Transportului Rutier”, a menționat reprezentantul ANTA, Iurie Gulca.

În satul Pîrlița locuiesc peste 3500 de locuitori, dintre care 800 munces la Bălți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"