NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Caisele, o afacere riscantă, dar profitabilă. Un pomicultor din nordul țării a început exportul fructelor

Un pomicultor din nordul țării a exportat primele două tone de caise în Ucraina și Republica Belarus. Este vorba despre Boris Bujag, din satul Glinjeni, raionul Fălești, care deține trei hectare de livadă roditoare de caise. Producătorul spune că în acest an, recolta a avut de suferit din cauza intemperiilor vremii.

Primul soi, “Vasile Cociu” a dat roadă foarte mică. Noi am strâns două tone de pe un ha. Cele două hectare plantate cu soiul “Nadejda” vor fi mai roditoare, sper să pot colecta în jur de șase tone de caise. Este puțin față de anii precedenți, în care am strâns zece tone la un ha.

Boris Bujag spune că în acest an, natura i-a jucat o festă urâtă. Totuși, vremea a făcut și minuni.

Problema a fost înghețul care a distrus prima floare la caise. Cu toate acestea, pomii s-au regenerat, și au înflorit pentru a doua oară în acest an. Am rămas uimiți de acest fenomen. Cu toate aceste, datorită regenerării, în acest an, caisele sunt mai puține, dar mai mari și mai frumoase.

Afacerea cu caise este profitabilă, însă presupune multe investiții și riscuri, susține producătorul.

În livadă se investesc la sădire aproximativ 30 de mii de lei, și câte 10 mii de lei anual până la perioada de recoltă a fructelor.

Pentru a recolta roada, bărbatul este ajutat de mai mulți zilieri.

Noi lucrăm de la ora 8:00 dimineața până la ora 17.00. Dacă ne rămâne puțin de colectat, rămânem până la ora 18:00 seara. Ziua fiind lungă, oamenii se obosesc.

Boris Bujag exportă toată marfa în Republica Belarus și Rusia. Piața locală este pentru producătorii mici, susține bărbatul.

Dacă ieșim noi pe piața autohtonă cu roada noastră, sufocăm băbuțele și oamenii care trăiesc din comercializarea puținelor kg de fructe crescute în grădina personală. Trebuie să fim grijulii cu ei, aceștia sunt părinții și buneii noștri.

Un kilogram de caise direct de la producător costă 8 lei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"