NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Călătorii mai ieftine cu un leu. Bălțenii, mulțumiți și nu prea: E bătaie de joc

Veste bună pentru bălțeni. Începând cu 1 octombrie, prețul unei călătorii cu troleibuzul va fi mai mic. Astăzi, consilierii municipali au votat reducerea tarifului pentru o călătorie de la cinci la patru lei. Totuși, unii aleși locali cred că decizia este cu tentă politică, noul tarif intrând în vigoare cu o lună înainte de alegerile noului primar de Bălți.

„Suntem în ajun de o companie electorală. Ce înseamnă diminuarea prețului cu un leu? Nu o să fie perceput ca un mesaj electoral sau transmis ca un mesaj pre-electoral către cetățeni? Cu certitudine că da. Acest lucru trebuia făcut mult mai degrabă că să nu sufere bălțenii noștri”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal Bălți.

„Încă în luna decembrie, atunci când tariful s-a majorat, noi am venit cu propunerea ca prețul să nu fie șase lei cum era planificat, nu cinci lei cum s-a decis, ci patru lei. Timp de 8 luni, bălțenii au plătit în plus pentru transportul public. Mai sunt două luni până la alegerile locale și cred că este o mișcare electorală, iar micșorarea tarifului nu este pentru beneficiul bălțenilor, ci pentru beneficiul propriu”, a adăugat Serghei Gramma, consilier municipal Bălți.

Reprezentanții primăriei spun că la baza diminuării tarifului stau mai mulți factori, inclusiv micșorarea prețului de achiziție a energiei electrice de către Întreprinderea Municipală „Direcția de troleibuze din Bălți”.

„Eu înțeleg că oponenții politici văd în toate deciziile noastre elementul electoral. Îmi pare rău de acest lucru, mai ales că din start, când a fost majorarea, s-a discutat despre posibilitatea diminuării tarifului în măsura posibilităților întreprinderii municipale. La bază stau doar calcule”, a precizat Cristina Craevscaia-Derenova, consilier municipal Bălți.

„Sinecostul unei călătorii nu permitea la acel moment, chiar și în luna mai sau iunie, să vorbim despre micșorarea tarifului. Acest lucru a devenit posibil atunci când au venit facturile pentru iunie, iulie, când prețul la lumina a mai scăzut și era de 2,60 de lei pentru întreprindere. Noi am scăzut prețul la patru lei, dar sinecostul, oricum, este puțin mai mare de cinci lei”, a spus Ghenadie Șmulschi, viceprimar de Bălți.

Vestea i-a bucurat pe bălțeni, doar că locuitorii consideră că și prețul de 4 lei este prea mare pentru buzunarele lor.

„E bine. Ar fi de dorit să mai fie micșorări, să scadă și mai mult din preț”.

„Nu este nici o diferență între patru sau cinci lei. Este o picătură de apă într-o mare. Pur și simplu e bătaie de joc”.

„Am o părere pozitivă, mă bucur că măcar la ceva prețurile se micșorează la noi în oraș. Vom putea economisi și cumpără încă o pâine”.

„Desigur că este pozitiv că se micșorează tariful, pentru că acum e cinci lei și când mergi o stație, două, e foarte costisitor să te deplasezi, este mai ușor să mergi pe jos. Cred că este o mișcare de-alor, de a atrage lumea”.

Începând cu 1 octombrie, bălțenii vor scoate din buzunar 200 de lei pentru un abonament lunar, în timp ce pentru elevii din instituțiile de învățământ primar acesta va fi gratis. Totodată, prețul unui abonament pentru elevii din instituțiile de învățământ secundar general va fi de 80 lei, iar elevii colegiilor, școlilor profesionale și studenții vor achita pentru acesta 120 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"