NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Când va fi dat în exploatare drumul de ocolire al satului Bahmut, raionul Călărași

Drumul de ocolire al satului Bahmut, raionul Călărași va fi dat în exploatare în vara anului viitor. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei vizite de monitorizare a construcțiilor drumului Național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României, la care a participat și Comisarul European pentru Transporturi, Alina Vălean.


Drumul de ocolire a satului Bahmut are o lungime de șase km. Acesta va avea două benzi de circulație cu lățimea a câte 3.50 metri.

„Logica acestui tronson pornește în primul rând de la un drum mai bun, dar și asigurarea securității, or, cred că înțelegem că până a avea acest drum, acest traseu trece prin câteva sate, or traversarea acestui drum presupune anume riscuri. Avem școli, grădinițe, instituții sociale, iar atâta timp cât avem această centură, aceste riscuri eminente pentru cei care sunt participanți la traficul rutier sunt scăzute”, a declarat Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova.

Comisarul European pentru Transporturi a declarat că proiectele de infrastructură de pe agenda UE-Moldova sunt o prioritate, iar investițiile în acest domeniu sunt extrem de importante și vor contribui la crearea unor condiții mai bune pentru cetățeni, mediul de afaceri și relațiile comerciale.

„Uniunea Europeană, Comisia Europeană, în particular, sunt alături de Moldova în dezvoltarea aceste conectivități absolut necesare pentru dezvoltarea ei economică, pentru cetățeni, companiile din R. Moldova care doresc desigur să călătorească și să exporte în Uniunea Europeană”, a spus Alina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi.

Construcția drumului de ocolire al satului Bahmut este parte componentă a reconstrucției drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României și face parte din Programul de Reabilitare a Drumurilor din Republica Moldova.

„Înțeleg că în cursul anului viitor cetățenii europeni și moldoveni sau oaspeții lor pot folosi acest tronson de drum care oferă condiții sporite de siguranță rutieră și desigur timp redus de parcurgere a distanțelor în trafic în această zonă. Practic, pășim pe o finanțare concretă a Uniunii Europene, care poate ajuta la dezvoltarea rețelei de infrastructură din R. Moldova”, a menționat Alina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi.

„Valoarea contractului este un pic mai mult de 5 milioane de euro. Este un grant oferit de Comisia Europeană, un grant nerambursabil. La moment au fost efectuate 40 % din volumul lucrărilor. Acestea urmează a fi finalizate la sfârșitul verii, aproximativ luna iulie a anului viitor”, a conchis Iulian Mornealo, director adjunct Administrația de Stat a Drumurilor.

Programul de Reabilitare a Drumurilor din R. Moldova este finanțat prin intermediul împrumuturilor contractate de la Banca Europeană pentru Ivestiții, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, dar și prin intermediul unei componente de grant oferite de către UE. În cadrul lucrărilor generale de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale vor oferi suport în reabilitarea a peste 700 de km de drum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata