NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Captură de droguri în centrul Bălțiului și reținerea unui infractor. Simularea organizată de polițiștii din R. Moldova și România

În centrul orașului Bălți au fost depistate droguri, o persoană a fost reținută de Taison, câinele dresat al poliției, iar un tânăr în stare de ebrietate narcotică a fost la un pas de a lovi câțiva pietoni. Din fericire este doar scenariul unei simulări organizată de polițiștii din R. Moldova și România pentru a informa tinerii cu privire la pericolul consumului și răspândirii substanțelor interzise.

„O plantă de cânepă, masă verde, până la 14 grame se consideră în proporții mici. Dar vă imaginați ce cantitate e asta. Dar dacă vorbim de hașiș sau altă substanță – 0.01 grame se consideră proporții mari”, a povestit Valentin Rebeja, Inspector Superior al Secției Securitate Publică, IP Rîșcani.

Pentru a simți pe propria piele care pot fi consecințele consumului de droguri, mai ales când conduc o unitate de transport, câțiva tineri au fost rugați să îmbrace ochelari speciali și să urce pe biciclete. Nimeni nu a putut să o facă.

„Vei putea să circuli cu bicicleta sau nu?– Nu, acum sigur că nu! Nu, nu.”

„Obiectele păreau la o distanță mai mare, totul era vag, nu mă puteam controla. Apăreau iluzii în fața ochilor”, a mărturisit Mihai Eremciuc, student.

Unii tineri recunosc că li s-a propus să consume droguri, dar au refuzat. Ei spun că asemenea activități vor descuraja consumul de substanțe interzise.

„S-a întâmplat la o întâlnire. Pur și simplu mi-au propus, iar eu am spus că nu vreau. Este foarte rău pentru organism și poate avea urmări foarte grave.”

„Activitatea este foarte importantă, destul de interactivă. Nu toți tinerii cunosc despre efectul drogurilor, care sunt legali și ilegale. Consumul lor poate avea consecințe grave asupra sănătății”, au spus tinerii.

Toți doritorii au putut să se testeze la HIV, sifilis, hepatită B și C – patru teste în 15-20 de minute, toate efectuate într-un laborator mobil.

„Am decis să fac acest test pentru că l-am făcut și anterior. Este recomandat să-l faci o dată la șase luni. Era și timpul să-l fac repetat.”

„Drogurile sunt mult mai accesibile. Acum ele pot fi cumpărate pe toate rețelele. Când se pornește în rețea, într-o școală de exemplu, se răspândește foarte repede. Dacă înainte se injectau, acum beau pastile, fumează. Nu este nicio școală unde acest lucru nu s-ar întâmpla”, a declarat Zinaida Soroceanu, pedagog social în instruirea antidrog.

Numărul estimat al consumatorilor de droguri injectabile din Bălți este de 5 mii.

Numărul total de persoane care fumează, inhalează sau beau substanțe interzise este mult mai mare.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"