NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Caravana Europeană a ajuns pe malul Nistrului, la Soroca. Vali Boghean Band a încins atmosfera

După sărbătoarea organizată la Ungheni, Caravana Europeană a pornit de la Prut spre Nistru, ajungând duminică la Soroca, împreună cu reprezentanții Uniunii Europene, ai Băncii Europene de Investiții, cu Ministrul Argiculturii și Industriei Alimentare și Vali Boghean Band.


Jocurile interactive, muzica de calitate și târgul cu produsele autohtone au adunat sute de oameni la Cetatea Sorocii.

„Fiecare vizitator primește câte un pașaport, în care poate să acumuleze șase ștampile. În cazul în care le acumulează, primește o mică surpriză și o cafea din partea noastră”, explică Xenia Mihalaș, o voluntară.

„Facem o poza gratuit persoanelor care au venit aici și imediat le-o printăm și le-o dăm. Iată, chiar acum”, spune un alt voluntar.

Locuitorii din Soroca și oaspeții orașului și-au exprimat speranța că într-o bună zi, Republica Moldova va fi parte a Uniunii Europene.

„Este foarte bine că la noi în Soroca se organizează evenimente atât de frumoase. Se întâmplă rar, dar tinerilor le place și oamenilor le place.”

„Dacă chiar vom intra în Uniunea Europeană, va fi chiar foarte bine pentru poporul nostru.”

„Informații pe care noi nu le cunoaștem, le-am auzit astăzi, le-am aflat astăzi. Am fi tare bucuroși, dacă am fi împreună cu Europa, am intra în Europa.”

„Inovațiile. E super. Sentimentele sunt atât de plăcute, încât mi s-a făcut pielea de găină”, spun oamenii.

În acest an, genericul Zilei Europei este „Solidaritate pentru Pace”.

„Echipa noastră a adus în prim plan trei echipe puternice: solidaritate la nivelul asistenței UE, oferită Republicii Moldova, solidaritate la nivelul tinerilor, anul acesta este anul european al tinerilor și solidaritate la nivelul „Echipei Europa”. Pentru o viață mai bună, un viitor mai bun, o societate mai puternică și pentru un viitor mai bun împreună”, spune Raluca Costache, lidera de echipă a Proiectului UE „Comunicare strategică și sprijin pentru mass-media în Republica Moldova”.

Un proiect important pentru țara noastră este „Livada Moldovei”, o linie de credit de 120 de milioane de euro, care sprijină activitățile întregului lanț valoric horticol, de la producere și procesare, până la ambalare și comercializare. Programul este finanțat de UE prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

„Astăzi este o oportunitate specială să fim toți împreună și cu adevărat să sărbătorim acele valori europene care ne unesc în pace și solidaritate, aș spune. „Livada Moldovei” este un excelent exemplu al impactului pozitiv finanțării Băncii Europene de Investiții în combinație cu asistență tehnică din partea Uniunii Europene”, susține Alberto Carlei, șeful reprezentanței Băncii Europene de Investiții în Republica Moldova.

Unul dintre scopurile principale ale proiectului „Livada Moldovei” este de a crește calitatea produselor alimentare în țara noastră. Peste 340 de agenți economici au contractat deja credite de peste 68 de milioane de euro, bani care sunt investiți în domeniul horticol. Totodată, 10 instituții de învățământ au fost  finanțate cu 12 milioane de euro, pentru a spori calitatea educațională.

„Invităm toți doritorii să vină să contracteze aceste credite, pentru că sunt deosebit de avantajoase, fiind oferit un element de scutire de taxe din partea Guvernului. Dintr-o mie de euro, cât costă un bun, ei plătesc, de facto, doar 300-350 de euro”, povestește Iurii Vîrlan, consultant comunicare Proiectul „Livada Moldovei”.

„Astăzi la Soroca vom vorbi despre spijinul pentru agricultori, despre acele proiecte de succes implimentate în dezvoltarea infrastructurii postrecoltare”, spune Viorel Gheraciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Grație UE, raionul Soroca a beneficiat în ultimii ani de suport financiar de milioane de euro.

„Țările Uniunii Europene sunt partenerii noștri de bază și cei mai importanți. Importăm din Europa multe, dar ar trebui să importăm și ceea ce se numește „libertatea de exprimare”, „drepturile omului”, fiindcă, până la urmă, avem de învățat”, susține Iurii Tănase, vicepreședinte al raionului Soroca.

Ziua a culminat cu un concert susținut de Vali Boghean Band și cu o proiecție de lumini pe cetatea Sorocii.

Evenimentele dedicate Zilei Europei au început în data de 9 mai și se vor desfășura până la sfârșitul acestei luni. Evenimente similare deja au avut loc la Chișinău, Edineț și Ungheni. Iar pe data de 5 iunie și locuitorii din Ștefan Vodă se vor putea bucura de această sărbătoare.

1 Comentariu
  1. […] Sursa: nordnews.md […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"