NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cartea de vizită a satului Cuhureștii de Sus, raionul Florești

Are deja peste o sută de ani, dar și-a păstrat în totalitate aspectul de odinioară. Biserica „Sfânta Treime” din Cuhureștii de Sus, raionul Florești, continuă să uimească privirile trecătorilor prin stilurile arhitecturale bizantin și moldovenesc, perfect combinate.


Părintele Serghei care slujește acestei biserici de 14 ani, povestește că lăcașul a fost construit din piatră albă și cărămidă roșie, care au rezistat în timp. Biserica este considerată monument de arhitectură de importanță națională.

Vedem această biserică ca o fortăreață, ca o cetate, în care oamenii se pot da la dos cu trupul și cu sufletul, simțindu-se în siguranță. Biserica emană spiritualitate, liniște și căldură.

Se spune că boierul Ioan Bogdan, împreună cu fiicile sale Eugenia Apostolopulo şi Alexandra Pommer, au dorit să sfinţească biserica cu hramul “Sfântului Vasile”, în memoria feciorului Vasile, dar fiindcă lucrul nu mergea cu spor, au ales hramul “Sfânta Treime”, în cinstea unei icoane aduse de pe muntele Athos.

Boierul a socotit așa, și a scris în testamentul său ca hramul să poartă numele feciorului “Sfântul Vasile cel Mare”, dar din păcate, tot ce se construia aici, se risipea. Atunci preotul s-a dus pe muntele Athos, a adus și a binecuvântat cu această icoană acest lăcaș și de atunci această zidire poartă numele “Sfânta Treime” , precum și chipul sfântei icoane.

Preotul își amintește cu nostalgie de ziua în care a călcat pentru prima dată pragul bisericii „Sfânta Treime”.

Când am intrat pentru prima dată în sfânta biserică, am avut acel fior, de parcă aș fi primit ceva de o răspundere și responsabilitate infinită pe care eu încerc să o înțeleg. Mă simt ca un copil pe malul oceanului. Așa mă simt și eu. Am o frică, oceanul e mare, eu sunt mic, dar călătoria abia urmează.

Gravura decorativă a iconostasului, realizată manual, s-a păstrat și ea în timp,

Acest iconostas, lucrat manual, la care sa depus o muncă enormă, ne arată că a meșterul a muncit cu migală și a depus mult suflet la realizarea lui.

Locuitorii de aici spun că biserica este cartea de vizită a satului. Aceştia merg la slujbe cu regularitate pentru a se ruga de pace și sănătate.

Biserica arată foarte bine. În interior este bine amenajată. Părintele este foarte bravo, are grijă de toată lumea. E sârguincios și foarte amabil.

A fost vânt vuternic și ne-a dat jos crucea de pe biserică, dar părintele a depus efort și a pus-o frumos la loc, a sfințit-o. Foarte frumos. Noi avem noroc de niște oameni foarte buni.

Bărbatul meu a fost corist și a cântat de la 15 ani în cadrul bisericii. El a decedat, și eu mai rar deja trec pe la biserică, pentru că nu pot merge. Toți oamenii din satele dimprejur vin la biserica noastră din sat.

 Ca părintele nostru nu-i nici unul. Când merge pe drum se închină în fața fiecărui om. A sădit flori, a pavat curtea bisericii. La noi biserica este foarte frumoasă.

În comuna Cuhureștii de Sus din raionul Florești locuiesc aproape trei mii de oameni.
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"