NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Casa Memorială „Aron Pumnul” din Cernăuți așteaptă cele 250 de mii de euro, promise de statul român în 2014

Liderul mișcării unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion,  ș-a aflat zilele acestea la Cernăuți, Ucraina, unde a participat la un șir de activități, dedicate zilei de naștere a marelui poet român, Mihai Eminescu. El a rămas afectat de starea dezastruoasă în care se află casa cărturarului Aron Pumnul, în care a locuit poetul Mihai Eminescu, când făcea gimnaziul la Cernăuţi, și a  publicat pe facebook un filmuleț care ilustrează această situație.
 
Din imagini se vede clar că edificiul este într-o stare de degradare care avansează: acoperiș spart, pod de pe care cade tencuiala, pereți jerpeliți, uși rupte, calorifere smulse etc.

Marcat de cele văzute, George Simion face un apel către autoritățile române, cerând ca ele să-și respecte promisiunile făcute în 2014 în fața comunității românești din Cernăuți. Statul român urma să aloce fonduri pentru întreținerea Casei Memorială „Aron Pumnul”.
 
Amintim în acest sens, că în 2014, Casa Memorială Aron Pumnul a fost vizitată de către premierul de atunci al României, Victor Ponta. După ce a văzut pe viu în ce situaţie se află casa, oficialul român a promis că guvernul va aloca 250 mii de euro pentru restaurarea clădirii.
 
În Ucraina trăiesc peste 400 de mii de români, din care aproape 200 de mii sunt în regiunea Cernăuţi. Potrivit presei locale de limbă română, comunităţile românilor de aici au nevoie de sprijin pentru conservarea specificului românesc, a patrimoniului, limbii şi tradiţiilor.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"