NordNews
Avem ce spune

VIDEO | CASMED ajută persoanele cu dizabilități să se angajeze în câmpul muncii

Persoanele cu nevoi speciale au acum mai multe șanse de a se angaja în câmpul muncii. Cu ajutorul CASMED și a Programului de Angajare Asistată, două femei din Bălți au reușit să obțină un loc de muncă. Asta deși, ambele au gradul doi de dizabilitate.

Ioana Ursu din raionul Hîncești ne povesteşte că viaţa i-a fost plină de greutăți. După ce a locuit în mai multe școli-internat din țără a ajuns la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din Bălți.

„Mama și tata au murit. Tata a fost la război și l-au împușcat, iar mama a băut.  Am învățat la Visoca, de la Visoca la Hîncești, de la Hîncești la Soroca, după care am ajuns la Bălți”, a declarat Ioana Ursu, beneficiara Programului de Angajare Asistată

Din cauza problemelor grave de sănătate, Ioana nu s-a putut angaja în câmpul muncii. În ajutor i-au venit angajații Asociației CASMED. Grație Programului de Angajare Asistată femeia a beneficiat de servicii de căutare a unui loc de muncă.

„Ne-au găsit de lucru. Nouă ne place să lucrăm.  Noi ne trezim pe la ora șapte. Afară încă e noapte, dar noi ne ducem, luăm întâi gunoiul, după care măturăm. Casmed ne ajută”, a adăugat Ioana Ursu.

O soartă grea a avut și Eugenia Musaeva. Își aduce aminte cu tristețe despre copilărie. A fost bătută și umilită chiar de propriul frate.

„După ce a murit mama și tata și i-am înmormântat, fratele m-a luat la el. Mă ținea și mă bătea. Mă alunga de acasă, umblam iarna desculță, am trăit rău, n-am ce spune. Mă punea să calc lut, să-l lipesc. Venea seara acasă și mă „ucidea” în bătaie. Eu fugeam de acasă, după care vecinii s-au plâns la poliție, iar pe mine m-au luat la internat la Hîncești”, a spus Eugenia Musaeva, beneficiara Programului de Angajare Asistată.

Eugenia a visat mereu să fie independentă și să aibă un venit stabil. A încercat mai multe posturi de muncă necalificate, dar a rămas total dezamăgită de sistem și de atitudinea angajatorilor. Grație asociației CASMED, Eugenia este mai aproape de visul ei de a deveni independentă.

„Măturăm. Strângem gunoiul. După ce terminăm, ducem totul la loc, în subsol. Trupul se mai dezmorțește, mai vorbești cu unul, cu altul. Parcă timpul trece repede, e dimineața și când te uiți e cinci seara.  Mai vin oamenii, ne dau de mâncare, apă dulce. Li se face milă oamenilor de noi, văd cum noi lucrăm”, a adăugat Eugenia Musaeva.

Rodica Storoj, lucrător social la Centrul de plasament pentru persoane adulte cu dizabilități din mun.Bălți este alături de Eugenia și Ioana, în locuința protejată, deja mai bine de doi ani. Rodica spune că angajații CASMED au împlinit visul celor două femei de a avea un loc de muncă și de a trăi o viață normală.

„Ele foarte mult și-au dorit să aibă un loc de muncă, să aibă banul lor, să se poată întreține singure. Din salariul lor să își poată face cheltuielile”, a spus Rodica Storoj, lucrător special.

Pentru că multe persoane cu nevoi speciale din Republica Moldova își pot găsi cu greu un loc de muncă, angajații CASMED au lansat Programul de Angajare Asistată. Acesta oferă suport persoanelor cu dizabilități pentru a se angaja pe piața liberă a muncii.

„Persoanele cu dizabilitate se adresează la noi, practic, fără a ști foarte multe lucruri în domeniul angajării. Îl ajutăm să întocmească un CV, să se prezinte în fața angajatorului. Dacă este nevoie, mergem la angajator împreună pentru ca el să se simtă mult mai ferm și mai descătușat, ca să-i fie mai ușor să se pună în valoare în fața angajatorului”, a declarat Aliona Ciobanu, specialist în Angajare Asistată în cadrul AO „CASMED”.

Grație Asociației Obștești „CASMED” și Programului de Angajare Asistată, nouă persoane cu dizabilități au fost încadrate cu succes în câmpul muncii.

„Pentru echipa CASMED, pentru noi toți este important ca persoanele care doresc foarte mut să se angajeze, să vină în Programul Angajare Asistată,  să-i vedem angajați, să-i vedem parte integră a societății noastre, să le vedem persoane mai fericite, mai zâmbitoare și pline de viață”, a conchis Aliona Ciobanu.

Găsește locul tău și afirmă-te în comunitate! CASMED te poate ajuta să-ți găsești un loc de muncă decent!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata