NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cât costă un tablou semnat de Botticelli în care apare un tânăr necunoscut

Un tablou semnat de maestrul italian al Renaşterii Sandro Botticelli va fi pus în vânzare în luna ianuarie la New York de casa de licitaţii Sotheby’s, ai cărei reprezentanţi au estimat că această operă de artă ar putea fi vândută cu peste 80 de milioane de dolari, informează AFP.

Pictura prezintă un bărbat tânăr cu părul lung, ţinând într-o mână un medalion. Identitatea tânărului nu este cunoscută, însă specialiştii consideră că ar putea fi vorba despre un apropiat al influentei familii florentine Medici.

Lucrarea, care nu este datată, ar fi putut fi realizată între sfârşitul anilor 1470 şi începutul anilor 1480 de Sandro Botticelli (1445-1510), născut Alessandro di Mariano Filipepi.

Aceea a fost perioada cea mai prolifică a pictorului, în timpul căreia artistul a mers la Roma la cererea papei pentru a decora Capela Sixtină şi a pictat, de asemenea, „Naşterea lui Venus” şi „Primăvara”, două dintre cele mai renumite opere ale sale.

„Această imagine simbolizează Renaşterea la Florenţa”, a explicat Christopher Apostle, directorul departamentului dedicat marilor maeştri ai picturii din cadrul casei Sotheby’s din New York. Este vorba despre acel moment „în care totul s-a schimbat fundamental în gândirea, arta şi literatura occidentală”, a adăugat acelaşi specialist.

Tabloul a fost estimat la peste 80 de milioane de dolari, o sumă care depăşeşte de aproximativ opt ori recordul de preţ pentru o lucrare a maestrului florentin, stabilit în 2013 de pictura „Fecioara cu pruncul şi tânărul Ioan Botezătorul”, vândută pentru 10,4 milioane de dolari.

„Acest tablou de Botticelli este cu mult mai impresionant decât tot ce am putut vedea pe piaţă” din rândul operelor pictorului, a declarat Christopher Apostle.
Deşi are o vechime de peste 500 de ani, pictura se află într-o stare de conservare excepţională.

Aflat în posesia unui colecţionar privat, tabloul a fost cumpărat cu 810.000 de lire sterline (circa 1,3 milioane de dolari) în 1982 şi expus în numeroase muzee şi pentru perioade îndelungate.

„Când priviţi o pânză precum aceasta, care este una excepţională, trebuie s-o comparaţi cu alte capodopere, cu tablouri de Picasso, de Bacon sau de Basquiat”, a adăugat specialistul de la Sotheby’s pentru a explica modul în care renumita casă de licitaţii a ajuns la acea estimare de preţ.

Dacă va depăşi 100 de milioane de dolari, tabloul lui Botticelli va fi primul care va atinge acest prag după o pauză de 20 de luni.

„Când apare pe piaţă o capodoperă, oamenii se trezesc (…) oricât de grea ar fi perioada respectivă”, a adăugat Christopher Apostle, referindu-se la contextul actual, marcat de o mare incertitudine pe plan economic.

El a reamintit că piaţa operelor de artă a rămas la un nivel ridicat în pofida pandemiei, iar un triptic semnat de Francis Bacon s-a vândut în luna iunie cu 84,6 de milioane de dolari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"