NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Câtă cultură, atâta țară. Cum arată casa părintească a „Tatălui lui Guguță”

La 20 de kilometri de orașul Bălți, în satul de baștină a lui Spiridon Vangheli, supranumit „Tatăl lui Guguță”, casa părintească a scriitorului a ajuns în paragină. Locuința din piatră și lut se dărâmă. A fost vândută unui consătean care a plecat peste hotare, lăsând casa de izbeliște.


Lilia Demcenco, nepoata lui Spiridon Vangheli, povestește cu regret că gospodăria poetului riscă să rămână doar istorie.

„În spatele meu este gospodăria, este casa părintească unde a crescut și a copilărit maestrul Spiridon Vangheli alături de frații și surorile sale. Starea în care este lasă mult de dorit. Este trist, dar asta e realitatea. Stăpânii care au cumpărat gospodăria nu sunt în țară, sunt plecați peste hotare. Sigur că și Maestrul și-ar fi dorit mult ca la baștină să fie casă-muzeu”, a declarat Lilia Demcenco, nepoata lui Spiridon Vangheli.

În gimnaziul din sat care poartă numele scriitorului, casa lui Spiridon Vangheli este fel de frumoasă ca odinioară.

„Așa arăta casa, gospodăria, cu toate acareturile, animalele din curte, cu râul Răut, unde femeile gospodine ghileau hainele”,  a adăugat nepoata lui Spiridon Vangheli.

Astăzi, Spiridon Vangheli a împlinit 90 de ani. Femeia spune că scriitorul a avut o copilărie frumoasă și plină de peripeții.

„Aici, pe malul Răutului, vara se scălda cu copiii de seama sa, aici a putut să culeagă înțelepciunea din cărți pe care le citea la lampa de gaz pe întuneric, noaptea, ca să nu-l vadă mama. Se urca în podul casei, își lua lampa cu gaz și acolo a citit primile cărți unde afla despre Mihai Eminescu și alte personalități”, a menționat nepoata lui Spiridon Vangheli, Lilia Demcenco.

Satul nu l-a uitat. Ba mai mult, autoritățile locale intenționează să ridice un bust în cinstea scriitorului și să deschidă un muzeu în care se va păstra opera lui Spiridon Vangheli.

„Ne bucură faptul că intenționăm să deschidem o alee în parcul din ograda Muzeului de Istorie și Etnografie Rîșcani în care în primul rând trebuie să fie bustul scriitorului Spiridon Vangheli”, a precizat Ulea Calistru, specialist principal în domeniul biblioteci, Secția Cultură

„Un copil trebuie să cunoască toate isprăvile lui Guguță, să se simtă copil și de aceea  aici, în satul Grinăuți, va fi instituit un muzeu în care se vor păstra lucrurile personale, cărțile editate, multe obiecte care țin de personalitatea lui Spiridon Vangheli”, a spus Emilia Garbuz, şefa Secţiei Cultură, r. Rîșcani.

„La aniversarea de 80 de ani am decis și i-am acordat gimnaziul din localitate denumirea de Spiridon Vangheli. Astăzi, la aniversarea a 90 de ani, noi suntem bucuroși și ne mândrim că „Tatăl lui Guguță” s-a născut anume în satul de pe malul râului Răut, în Grinăuți”, a menționat Aliona Frecăuțanu, primara c. Grinăuți.

Astăzi, de ziua marelui scriitor, peste 30 de bibliotecari din raionul Rîșcani și-au dat întâlnire în incinta bibliotecii din satul de baștină a maestrului. Împreună cu copii din localitate, aceștia au cântat, dansat, dar și au jucat scene din opera lui Spiridon Vangheli.

„Așa se omagiază un scriitor și e foarte bine pentru locuitori, lucrătorii din cultură, bibliotecă pentru că pun accent anume pe valorile care se merită. Chiar și la o vârstă foarte înaintată noi ne regăsim în opera lui Spiridon Vangheli, mai ales cei ce s-au născut la sat”, a spus Feodeosia Butușanu, bibliotecară, BP Corlăteni

„Lucrând peste 50 de ani în școală am predat operele lui Spiridon Vangheli. Toate sunt frumoase și șotioase, așa cum trebuie să fie un copil, ci nu cu gadgeturile în mână cum este astăzi. Ar trebuie să alerge așa cum a alergat generația noastră și generația domnului scriitor”, a declarat Alexandra Tcaci, profesoară, gimnaziul ,,Spiridon Vangheli”, c. Grinăuți.

„Copiii deseori vin la bibliotecă. Citesc și recitesc de multe ori cărțile. Trăiesc emoțiile și șmecheriile din cărțile lui Spiridon Vangheli. La mulți ani, Maestre!”, a conchis Svetlana Plămădeală, bibliotecară, c. Grinăuți.

Supranumit Tatăl lui Guguță, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori din Republica Moldova. Maestrul este cunoscut prin cărțile sale pentru copii, precum „Băiețelul din coliba albastră”, „Pantalonia – țara năstrușnicilor”, „Împărăția lui Ciuboțel”. Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii și a apărut în 68 de țări.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"