NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Catastrofă ecologică la Edineț. Tone de pește mort plutesc pe suprafața unui lac, deja de două săptămâni

Catastrofă ecologică la Edineț. Deja de două săptămâni, tone de pește mort plutesc pe suprafața lacului „Moldovenesc” din oraș. Locuitorii din preajmă spun că vinovați de situația creată s-ar face întreprinderea municipală „Apă- Canal Edineț” care a evacuat în lac tone apă reziduală. Autoritățile locale resping acuzațiile și spun că totul este o calomnie pentru a-i determina să evacueze din contul lor toată apa din bazin.

Ruslan Pânzaru a gestionat cele 17 ha de bazin acvatic mai bine de zece ani. A renunțat la afacere după ce a înregistrat pierderi colosale din cauza pieirii în masă a peștilor. Bărbatul acuză autoritățile de incompetență.

„Periodic ei (stația de epurare) o scurg aici, când au o problemă, când nu lucrează, evacuează (deșeurilor) aici. Din oraș, toate canalizările au scurgerea aici. Eu m-am adresat la Ecologie, la Poliție, la Procuratură, la Primărie și mi-a venit răspuns precum că în apă nu este nimic și totul este perfect.”, a spus Ruslan Pînzaru.

Locuitorii din preajma iazului spun că apa emană un miros greu de suportat. Totodată, aceștia recunosc că unii vecini iresponsabili aruncă deșeurile în iaz.

„Să vă spun cinstit, de pe malul iazului oamenii aruncă murdărie în iaz. Într-adevăr, este miros urât. El ( iazul – notă red.) trebuie îngrijit, trebuie ceva să facă. El nu are scurgere normală și știm foarte bine că dacă nu are această scurgere, apa se bâhlește.”

„Era iazul curat și era pește. Lumea prindea pește, dar acum, cred că murdăria vine de la stațiile de epurare.”

„Eu am discutat și cu lucrătorii de la stația de stocare care trebuie să pompeze în orașul Cupcini toată această canalizare. Ei mi-au spus că nu au dispus de investiții (bani) de pe timpul Uniunii Sovietice.”

„Dau drumul de prin oraș, de pe la spital. Înainte mai evacuau toată murdăria, dar acum o lasă să se scurgă încoace. Se duce prin iaz, se duce la Prut, de acolo îl pompează înapoi în oraș.”, au declarat localnicii. 

Muncitorii de la stația de pompare din oraș recunosc că, acum zece ani, când au fost schimbate rețelele de canalizare, au fost nevoiți să evacueze apa menajeră în lac. Acum, din cauza că iazul nu are un sistem de scurgere, apa a început să se bâhlească.

„Noi când am schimbat rețelele, nu am pompat o săptămână și am revărsat totul în iaz. Nu aveam altă soluție. Nu o să iau în buzunar. El pere că apa se bâhlește, el nu dintr-o dată. Dacă avem vreo avarie, trebuie să ne înțelegem cu ecologia și ei ne permit 12 ore să evacuăm apa, conform legii.”, a declarat Tudor Bradu.

Responsabilii de la Inspectoratul pentru Protecția Mediului ne-au spus că nu nu vor interveni în soluționarea problemei.

„Beneficiar este domnul Ruslan Pînzaru, el l-a luat în gestiune, el duce răspunderea în fața legii și de tot ce e legat de arenda bazinului acvatic. El este dator să facă toate investigațiile. Primăria este gestionară, presupunem, atunci ea trebuie să se ducă să preleveze probe și să vadă care e problema. – Dumneavoastră puteți să vă autosesizați. – Pentru ce, că este persoană fizică acolo sau ce este acolo?”

Primarul de Edineț susține că apa reziduală din oraș nu ajunge în lac, ci la stația de epurare din Cupcini. El crede că aceste acuzații sunt doar o schemă a asociației piscicole din Edineț,

pentru a obliga primăria să curețe lacul.

„Ei vor intenționat ca noi să pompăm apa din lac pentru a înnoi oxigenul în apă, că lor le trebuie pentru rețea. Acesta este de desuptul. Ei întorc lucrurile invers, precum că apa e murdară. Iazul nu este a lor, este a primăriei. Ei vor să evacuăm toată apa, dar dacă facem așa, ea se va duce spre Alexandreni și nu e prea bine.”, a spus Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț.

Reprezentanții asociației piscicole nu au răspuns pentru a comenta situația. Peștii morți încă nu au fost evacuați din lac, iar duhoarea continuă să terorizeze locuitorii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata