NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Câte un milion de euro pentru fiecare kilometru de drum. După zeci de ani de așteptări, traseul Soroca-Otaci a intrat în reparație

Construit în perioada sovietică, traseul republican Soroca- Otaci, în sfârșit, a intrat în reparație. Renovarea traseului va îmbunătăți conexiunea cu punctul vamal de la Otaci și legătura dintre Republica Moldova cu Ucraina. Totodată, 26 de localități vor beneficia în mod direct de o infrastructură dezvoltată.


Traseul republican Soroca-Otaci trebuia să fie reparat încă în perioada anilor 2016-2018, însă compania care se angajase să efectueze lucrările a dat faliment și proiectul a eșuat. Cei mai dezamăgiți au rămas șoferii care continuă să scoată bani grei din buzunare pentru reparația automobilelor.

„Era foarte rău. De la Otaci mergeai ore întregi. Suntem foarte bucuroși. Am așteptat mult pentru tare se strică mașina, roțile se sparg. E foarte scumpă reparația. Mai bine faci kilometri împrejur decât să mergi pe acest drum”, a spus un trecător.

Carosabilul va fi lărgit în pantă și amenajată o a treia bandă pentru camioanele de mare tonaj. De asemenea, vor fi instalate 800 de indicatoare rutiere și construite 29 de podețe. Valoarea acestora constituie 44 mil. euro, un împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

„Problemele sunt foarte mari, sunt plângeri din partea locatarilor, e praf, e zgomot din cauza mașinilor de mare tonaj”, a menționat Marin Avornicița, primarul com. Bădiceni.

„Sperăm să fie reparat calitativ și în termenii promiși. Au fost multe încercări, în diferite perioade, dar sper să înceapă cu bine pentru că traversăm des această porțiune. Este cea mai rea porțiune de drum din țară.”

 

„Fac și fundamentul la stradă, nu cum era înainte. Sunt de laudă. Mă gândesc că acest drum va fi o bucurie mare pentru șoferi, pentru noi toți.”

 

„Cam târziu s-au apucat, dar mai bine mai târziu decât niciodată.”

 

„Cu Doamne ajută să fie. Sperăm să-l repare până la capăt. Ne va fi mai ușor, nu vom distruge mașinile”, s-au plâns șoferii.

Drumul va fi reparat în două etape. În prima vor fi reabilitați 31 de kilometri de drum, cu o investiție de peste 34 de milioane de euro. Termenul de execuție a lucrărilor este de 30 de luni.

În cea de-a doua etapă vor fi reabilitați alți 9,4 kilometri de drum cu o investiție de un million de euro per kilometru.

 

„Primul sector este executat de compania ONUR, deja cunoscută pe teritoriul R. Moldova pentru sectoarele executate până în prezent. Al doilea sector va fi renovat de o companie locală „Rutador”. Ne bucură că și companiile locale au început să crească pentru a executa lucrări de calitate la cerințe sporite”, a menționat Sergiu Bejan, director general la Administrația de Stat a Drumurilor.

„Începe reparația traseului de la Soroca până la Otaci. Acesta nu este doar un important nod de transport, dar și un drum pentru turiști care duce spre cele mai pitorești locuri ale patriei noastre. În fața mea este drumul spre mănăstirea Rudi, în dreapta mea este râul Nistru, iar în spatele meu este Cetatea Soroca”, a relatat Victor Gaideec, reporter NordNews.

Prezentă la demararea lucrărilor de reparație, președintele R. Moldova, Maia Sandu a declarat că autoritățile depun efort pentru a spori investițiile în infrastructură.

„Ieri am fost la un eveniment la București, unde R. Moldova a fost acceptată în inițiativa celor trei mări în calitate de stat asociat. Această inițiativă ne oferă o oportunitate în plus de a accesa fonduri pentru infrastructură, pentru a ne conecta cu alte țări din regiune, pentru a ne conecta cu Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

În acest an, statul a alocat 1,48 miliarde lei pentru întreținere și reparația drumurilor naționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"