NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cazul dublului suicid din Bălți. Prietenii tinerelor și-au pus și ei capăt zilelor

Detalii șocante ies la iveală în cazul tinerelor din Bălți care s-au sinucis, sărind de la etajul 13 al unui bloc de locuit din oraș. Până ieri, minorele de 15 și 17 ani ar fi încercat să-și pună capăt zilelor de câteva ori. Mai mult, prietenul celei mai mari s-a aruncat și el în gol în decembrie anul trecut, sărind de pe acoperișul unui bloc din cartierul Dacia. Iar acum doi ani, o altă prietenă de-a minorei s-a sinucis.  

Tragedia a șocat-o pe asistenta socială care monitoriza minora de 17 ani.  Ea spune că fata nu manifesta un comportament agresiv, era sociabilă cu cei din jur și își dorea să devină frizer. Pentru a-și îndeplini visul, aceasta frecventa cursuri de specialitate la un centru din oraș.

„Cea de 17 ani s-a trezit dimineața, s-a spălat pe față, a luat micul dejun, iar la ora 8.30 a fost petrecută la cursuri. Ea frecventa cursuri de frizerie. Minora era veselă, careva suspecții nu am observat, a spus că după cursuri, la ora 12.00, va reveni la centru. Avea relații foarte bune cu restul beneficiarilor, nu avea conflicte, nu intra în conflicte cu alți copii”, a spus Ana Arman, asistent social.

Minora de 17 ani a beneficiat de serviciile centrului „Drumul spre Casă” destinat copiilor aflați în dificultate. Cea de-a doua minoră s-a aflat și ea în plasament, în luna aprilie, după care a fost reintegrată în familia biologică. De anul trecut, ambele familii se aflau la evidența Direcției Generale de Asistență Socială.

„Problemele în familie au fost mai mult intrafamiliale, întâmpinau dificultăți în educarea tinerelor. Părinții uneia dintre minore sunt pe teritoriul municipiului Bălți, este o familie completă, cea de a doua era doar cu mama, tatăl biologic fiind peste hotarele țării”, a declarat specialistul principal în protecția drepturilor copilului, Veronica Chiurt. 

Potrivit asistentei sociale, acesta nu ar fi fost primul caz de suicit în grupul de prieteni al tinerelor. Acum doi ani, o altă adolescentă a sărit de la etaj, iar în luna decembrie al anului trecut, un tânăr s-a aruncat de pe un bloc din cartierul Dacia.

„S-a adeverit că prietena unei dintre domnișoare a ajuns la suicid, însăși minora a avut multiple încercări de a-și pune capăt zilelor”, a completat Veronica Chiurt.

Pe o pagină de socializare, minora de 17 ani și-a exprimat regretul cu privire la decesul prietenului ei.

„Soarele meu, eu te-am rugat , iar tu ai promis că totul va fi bine. Iartă-mă că nu te-am oprit. Dormi în pace dragul meu. Te iubesc. ”

Pe parcursul ultimului an, minora a făcut mai multe postări care își exprima starea sa de spirit și intențiile de a-și pune capăt zilelor.

„Asta nu se va termina niciodată. Te vei termina tu”.

„Tata nu a fost alături, mamei i-a fost indiferent”.

Cu doar jumătate de oră până la producerea tragediei, fetele au fost fotografiate dintr-o mașină, cum consumă alcool în curtea unui bloc. Imaginea postată pe internet a stârnit mai multe comentarii. Unii susțiin că fetele cântau cu voce tare și nu reacționau la observațiile trecătorilor.

„Preliminar, ar fi vorba despre suicid. La locul faptei, polițiștii au depistat două răvașe de adio, în care tinerele și-au motivat gestul. Ajunși la fața locului, echipajul medical nu a mai putut face nimic și au constatat decesul. Oamenii legii examinează toate declarațiile rudelor și ale martorilor”, a spus ofițerul de presă IP Bălți, Svetlana Talpă. 

La telefon, procurorul șef al municipiului Bălți, Ion Covalciuc, a declarat că forțele de ordine iau în calcul orice versiune, prima fiind cea de suicid.

Amintim că, ieri, minorele de 15 și 17 ani, s-au aruncat de la etajul 13 a unui bloc de pe strada Ștefan cel Mare. Descoperirea macabră a fost făcută de un copil. Victimele au lăsat două bilețele de adio în care își cer iertare de la familii, fără a explica ce le-a determinat să recurgă la acest gest disperat.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata