VIDEO | Ce au în comun sediul Primăriei din Iași cu Conacul Rosseti-Roznovan din Lipcani

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dacă peste Prut, la Iași, este sediul primăriei, în orașul Lipcani a ajuns adăpost pentru boschetari. Vorbim despre două edificii, care, în trecut, au aparținut unei familii de boieri din Basarabia – Rosetti-Roznovan.


Deși este un monument arhitectural de importanță națională, fiind construit acum două secole, Conacul Rosetti-Roznovan din orașul Lipcani, raionul Briceni, se află într-o stare deplorabilă.

Conacul Rosetii-Roznovan este amplasat în Parcul Central din oraș. Moşia a fost fondată în anii ’30 ai secolului al XIX-lea de către contesa Ecaterina Rosetti-Roznovan. Acesta se enumeră printre primele lucrări din Basarabia, realizate în stilul arhitectural clasicist.

„Ecaterina Rosetti provine dintr-o famile de nobili – Ghica, erau oameni înstăriți.După moartea Ecaterinei, nepoata i-a moștenit conacul.”

După ce a moștenit moșia, baronesa Ecaterina von Ditman a reconstruit complet clădirea conacului, fiind ridicate două etaje. În trecut, conacul era alimentat cu apă prin intermediul unui turn de cărămidă, care s-a păstrat până în zilele noastre.

„În perioada sovietică, aici era spital. Conacul a fost reconstruit în stil sovietic. Toate imaginile au fost vopsite, era o clădire adaptată necesităților, ca și biserica.”

Nu departe de moşie, în anii trecuți a fost construită o biserică catolică, care a rămas avariată după cutremurul din anul 1986. În anii 2000, s-a început restaurarea ei, iar în prezent biserica funcționează, doar că deja e ortodoxă.

Soarta bisericii era tare jalnică. Acolo erau doar niște pereți distruși.Totul era jalnic.”, a spus ELENA CUZMENCO profesoară de istorie la gimnaziul din or. Lipcani.

Acum, pe teritoriul moșiei se află un azil pentru bătrâni.

Timp de 12 ani, clădirea a fost distrusă, aici sunt copii și aș dori ca această clădire să fie reconstruită ca autoritățile centrale să găsească bani.

Această clădire e veche și noi vom fi foarte bucuroși dacă autoritățile centrale vor atrage atenție și-l vor renova, poate vor găsi sponsori care să ne ajute nouă.

Conacul familiei Rosetti-Roznovan ascunde multe taine, încă nedescoperite.

„Locuitorii orașului spun că în spatele meu ar fi existat o trecere subterană, care lega conacul de biserica veche. Anume pe aici în momente de grea cumpănă, Ecaterina Ditman, nepoata Ecaterinei Rosetti ajungea la biserică.”

Se mai spune că de la conac ar fi un pasaj subteran care duce spre râul Prut.

Astăzi, conacul pare desprins dintr-un film de groază. Acoperișul curge, geamurile sunt sparte, doar parchetul de la etajul superior și ușa grea de lemn amintesc de vremurile când aici au trăit o familie de nobili.

În anul 2015, moșia Rosetti-Roznovan din Lipcani a fost vândută de către Consiliul Raional Briceni, în gestiunea căruia se afla, lui Isidor Glib, fiul cunoscutului artist de muzică populară, Nicolae Glib.

Isidor Glib ar fi scos din buzunar aproape 50 de mii de euro. Potrivit noului proprietar, pentru reconstrucția conacului ar fi necesari aproape un milion de euro, bani de care dânsul nu dispune.

„Ca să mă apuc de el eu trebuie să am minim 200 de mii de euro. Aceasta doar ca să-i schimb acoperișul, cu geamurile și să-i fac în primul rând consolidarea clădirii. Dar nu am de unde..proiectul total e la vreun milion și 300 de mi de euro.Voi încerca să bat căile la ADR- Nord poate totuși găsesc undeva, e monument istoric poate ma susține statul. ”, a spus ISIDOR GLIB interpret de muzică populară.

Potrivit proiectului, în sediul conacului ar urma să fie amenajată o bibliotecă, o sală de conferință și un mic restaurant.

leave a reply