NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ce lucruri bune au făcut pentru satele lor Snegur, Luchinschi, Timofti

Pe 1 noiembrie, cetățenii din Republica Moldova vor își vor alege președintele pentru următorii patru ani. De la proclamarea independenței încoace, țara a fost condusă de cinci șefi a statului, trei dintre care sunt originari din raionul Florești.


Pe 8 decembrie 1991, Mircea Snegur a devenit primul șef al tânărului stat, Republica Moldova.

„În timpul mandatului său, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a făcut multe pentru satul său de baștină, Trifănești, raionul Florești. Pe vremea lui, aici s-au asfaltat drumurile, s-a reparat școala, a fost redeschisă biserica. Deși, după douăzeci și cinci de ani, „cadourile” președintelui nu mai sunt ce-au fost odată, oamenii vorbesc și azi numai de bine despre Mircea Snegur”, a menționat reporterul NordNews, Irina Baxan.

Multe a făcut, biserica a fost deschisă, dar ce a făcut, totul s-a distrus, doar biserica o mai rămas. A fost primul care a reparat drumurile din satul său natal, acesta a făcut tare multe lucruri. Bun, cuminte, învățat, deștept”.

El a fost primul președinte al Republicii Moldova. A învățat la școala din Frumușica.El a oprit sau a pornit războiul din Transnistria”.

Pentru sat el a renovat biserica, a construit grădinița, la căminul cultural tot a dat un ajutor, drumurile satului au fost asfaltate”, au spus locuitorii satului.

Și primarul comunei Trifănești, Vitalie Boicu are doar cuvinte de laudă pentru Mircea Snegur.

Despre primul președinte al Republicii Moldova, care este de baștină din satul Trifănești, avem multe cuvinte de laudă. El s-a stăruit pentru lumea din sat. Din muzeu am refăcut din nou biserica, drumurile s-au reparat și asfaltat, casa de cultură s-a renovat. A depus tot efortul pentru poporul său și numai știm dacă vom mai avea așa președinți”, a spus primarul comunei Trifănești, Vitalie Boicu.

La alegerile prezidențiale din toamna anului 1996, în turul II au acces Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Învingător a ieșit Petru Lucinschi.

 „Și cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi a făcut lucruri bune pentru satul lui de baștină, Rădulenii Vechi. Aici au fost asfaltate drumuri, a fost renovată școala, iar pentru ca oamenii să-l țină minte câte zile va avea satul, în localitate a fost fondat un muzeu care îi poartă numele”, a adăugat reporterul NordNews, Irina Baxan.

„Această este odaia unde au locuit, împreună cu părinții și cu toți membrii familiei domnul Lucinschii. Pe cuptorul pe care îl vedeți își pregătea orele domnul președinte. E o casă modestă, curată cu o aură pozitivă. Această este cușma tatălui domnului Lucinschi, Moș Chirușca, așa cum îi spuneam noi în sat, purta căciulă de cârlan”, a spus muzeograful Zoia Sochirca.

A fost bun, o pus asfalt, a făcut o fântână, a făcut multe pentru satul Rădulenii”.

El a fost un om de sat și noi am ținut la dânsul. El a trăit într-o căsuță mică, așa cum era înainte. Pentru sat a făcut la școală, asfaltul până la cimitir. El a făcut multe. El a fost foarte bun, așa consider eu. Oamenii nu zic nimic. Și drumul de la Florești până-n sat el la făcut”.

A fost un om din sistem, care a readus Partidul Comunist, care a schimbat limba română cu cea moldovenească.  La sat întodeauna a fost greu de trăit, toți oamenii din sistem au venit la putere. A reparat școala, dar nu cred că de pe banii lui”, au menționat sătenii.

Nicolae Timofti a devenit președinte al Republicii Moldova pe 16 martie 2012.

Pe când președinte al țării era Nicolae Timofti, în satul său de baștină, Ciutulești, a fost construit un centru modern de sănătate publică. La Ciutulești urmau să fie astfaltate drumul de la intrare, dar și cel de la ieșire din sat, dar… n-a fost să fie”, a precizat reporterul NordNews, Irina Baxan.

El a încercat ceva să facă, dar era om moale, să fi fost un pic mai iute avea să facă mai multe”.

Foarte bun om, atât la conducere. E bun om, dar nu i-au permis să-și facă treaba. – Cine nu ia permis? – Din partea celorlanți.El o pornit drumul de la Vărvăreuca, trebuia să-l finiseze, dar așa și a rămas. Iar dacă vă duceți la Ștefănești, tot de la el a rămas nefinisată, pentru că i-au pus bețe în roate”.

La noi în sat el a făcut grădinița, școala și drumurile s-au reparat”, au adăugat locuitorii satului Ciutulești.

Cine va fi următorul președinte, vom trăi, vom vota și… vom vedea. Dar oricine ar fi, important e să țină cont de durerile și doleanțele cetățenilor.

 Să fie un om competent, severi pe toți cei care sunt în jurul său, că tare sunt mulți”.

Să fie bine-n țară, ca tinerii să aibă locuri de muncă”.

 Ce a fost a fost, acum pe data de 1 noiembrie vom vedea cum va fi viitorul președinte. Trebuie să alegem un om, dar nu pe cei care ne amăgesc”, au spus sătenii.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata