NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ce știu bălțenii despre Ștefan cel Mare și Sfânt

Astăzi la Bălți a fost comemorat domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt. Zeci de orășeni, reprezentanți ai primăriei, profesori și oameni de cultură s-au adunat pentru a depune flori la monumentul voievodului, deși nu toți cunosc în ce țară a domnit el tocmai 47 de ani.

„-Ați venit să depuneți flori, cunoașteți câte ceva despre biografia domnitorului?
– Da ce nu cunoașteți, eu să vă țin lecție sau și?
– Să nu țineți lecție, să răspundeți, pur și simplu, câți ani a domnit Ștefan cel Mare?
– Câți ani? Șî pentru și asta? Nu știți da?
– Eu cunosc, dar…
–Mă întrebați pe mine?
–Da.
–Luați istoria și uitați-vă. Ștefan cel Mare a fost domnitorul Republicii Molodova.”
Unii știu, din auzite, că Ștefan cel Mare nu a făcut doar bine.
„-Astăzi e ziua comemorării lui Ștefan cel Mare, cunoașteți câți ani a domnit?
–Dacă sincer, nu.
–Dar la câte lupte a participat?
–De la bunei au auzit despre el numai de rău.
–Dar ce anume?
–Foarte de rău.”
Din cauza căldurii de afară, Lilia Sava, vice-primar de Bălți, a refuzat să vorbească. Drept că au mai fost din cei zgârciți la vorbă. Totuși, majoritatea cetățenilor cunoasc câți ani a domnit Ștefan cel Mare, nu însă și la câte bătălii a participat sau câte lăcașuri de cult a ctitorit.
„-Câți ani a domnit Ștefan cel Mare? – 47 de ani. -Dar câte lupte a dus? –Tot 47 dintre care 2 le-a pierdut. -Dar câte lăcașuri sfinte a construit? –La fiecare câștig, câte un lăcaș a construit.”
 
„-A fost un domnitor cunoscut, apăra Moldova, a fost regele nostru, a domnit mult. -Țineți minte cât timp? –Nu. -Dar la câte lupte a participat? –Mai mult de 5 la sigur.”
„-Câți ani a domnit, aproximativ? –Aproximativ 40 de ani. Lupte știu că 43 sau câte?„
Și chiar dacă nu cunosc toate meritele domnitorului, bălțenii îl consideră un exemplu demn de urmat și acum.
„Todeauna ne-a inspirat pentru a deveni un stat suveran, demn de a trăi, un stat democrat și să menținem tradițiile noastre, religia și să fim demni pentru țara Moldovei.”
„-Ce exemplu ar putea să i-a oamenii care sunt la conducere tării de la Ștefan cel Mare? -Țara să fie păstrată și nu vândută pe bucățele.”
„-Modelul lui Ștefan cel Mare este valid și pentru conducătorii care stau acum la cârma țării? –Care au fost până acum nu, acum sper ca să fie o schimbare, totuși. Dar nu știu, vom vedea.”
Ștefan cel Mare a domnit între anii 1457 și 1504. Voievodul a participat la 36 de lupte, dintre care a suferit doar două înfrângeri și a ctitorit 21 de biserici.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"