NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Ce știu/cred bălțenii despre Vîsoțki

Ne-am obișnuit cu festivitățile de comemorare și depunerile de flori la monumentele personalităților care s-au remarcat în diverse domenii. De regulă, la aceste evenimente participă  reprezentanții primăriei, instituțiilor, întreprinderilor din Bălți,   dar și orășenii simpli. Ce-i motivează pe acești oameni să vină la aceste festivități, ce cunosc ei, în realitate, despre viața și activitatea personalităților marcante de la noi sau de peste hotare? 
Repoterul NordNews.md a încercat să găsească răspuns la aceste întrebări, participând astăzi, 25 iulie,  venind la festivitatea dedicată poetului, cântărețului și actorului rus Vladimir Vîsoțki, organizată lângă monumentul acestuia din Parcul Central al municipiului Bălți. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai primăriei și zeci de bălțeni, care n-au uitat de creația faimosului artist rus, care îl venerează, îi prețuiesc și astăzi creația.

„Țin minte un moment interesant. Marina Vladi a venit la Moscova, împreună aveau un copil, și câteva zile s-au aflat acolo. Vîsoțkii spune: lasă băiatul să iasă să se joace afara, el avea vreo 5-6 ani, și să învețe măcar vreo două cuvinte în limba rusă. S-a dus baiatul la joacă, iar când părinții peste o oră au ieșit din apartament să vadă ce e acolo, băiatul i-a pus pe copiii de acolo în rând și în franceză i-a învățat un joc de-al lui. Iată asta țin minte.” spune un bărbat.
Pe acele timpuri tot tineretul cânta cântecele lui. Cu chitară, chiar aici, în parc, se adunau. Asta țin minte.
-Despre el se spune că scria și cânta despre realități de care alții se temeau să vorbească. Despre ce cânta Vîsoțki.
În acel timp, era altă regulă și alte legi, de asta conducerea nici nu-l iubea, consider așa, îl ignorau, să nu apară în public, erau altele, cântece comuniste erau.” a menționat un bălțean.
A fost un bard, el cânta de toate.
– Dar care este cânteculdumneavoastră preferat?
-„Verticala”.
-De ce anume acesta?
-Deoarece el și în filmul „Verticala” a jucat. „Caii” tot e un cântec frumos.” a zis un alt bărbat
Mie îmi plac mai multe cântece.
-Dar care dintre ele cel mai mult?
-Acesta despre „Voi sta pe margine”, îmi pare că e rupt din inimă.” a spus un bălțean.
Nu urmăresc minuțios activitatea lui, pur și simplu îmi place, ascult cântecele lui și mă uit la rolurile jucate în filme.
 -Dar care e cântecul dumneavoastră  preferat?
 – Cântec preferat, mai multe, fiecare piesă are sensul ei, Vîsoțki  cânta despre război și pace, despre tineri și bătrâni.” a afirmat un domn.
Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a participat și el la acest eveniment alături de consilierii municipali. Deși, se cunoaște bine faptul că nici un concert și nici un interviu nu a fost difuzat la televiunile din URSS cât Vladimer Vîsoțki a fost în viață, fiindcă era un artist neagreat de conducerea din Kremlin,  edilul de Bălți susține inversul.
Își iubea foarte mult patria, țara, că toți azi ar trebui să ia exemplu de la el, a fost un om liber și democrat. El este o legendă.
–   Dar în timpul URSS la televizor nu a fost difuzat nici un concert, emisiune sau interviu cu Vîsoțki?
– Nu e adevărat, îl arătau la TV în timpul URSS, da, el a fost nu în acea proiecție, n-a fost ca toți. Da, el nu a fost onorat în URSS, dar acum da, poate pentru că așa au fost calculele pe atunci, să fie onorat după moarte. Dar a fost un om mare, iată de ce toți îl țin minte și azi.” a afirmat Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin.
Constatăm că generația tânără deja nu mai ascultă cântecele lui Vladimir Vîsoțki.
Dacă sincer, puțin ce știu despre el, nu mă intereseză tare.
 – Dar ce cântece ascultați?
 – Dacă sincer, muzică rusească nu, nici veche, nici nouă.” a zis un tânăr.
„Nu e repertoriul meu, poate fiindcă e cu mult mai în vârstă decât noi.” a afirmat o femeie.
 Vladimir Vîsoțkii s-a stins din viața la 25 iulie 1980. Acesta a compus în jur de 600 de poeme și tot atâtea cântece, a jucat circa 30 de roluri de film, a fost actor de teatru și a concertat aproape în toate orașele mari ale Uniunii Sovietice, chiar și în câteva din afara granițelor Uniunii: Paris, New York etc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata