NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cel mai vârstnic și cel mai tânăr învățător din Bălți. La 73 de ani, nu-și imaginează viața departe de elevi

La vârsta de 73 de ani încă mai găsește răbdare și putere să-și dedice viața elevilor. Vorbim despre Tamara Alexandrova, învățătoare de clasele primare, care mai bine de peste 40 de ani îi ghidează pe cei mici în lumea cunoștințelor. Pe de altă parte, alți colegi de-ai săi sunt abia la început de cale. Daniela Tetelea în vârstă de 20 de ani este cea mai tânără învățătoare din municipiul Bălți. 

Viața Tamarei Alexandrova este legată de Liceul Teoretic „Vladimir Maiakovski” din Bălți și de elevii pe care i-a învățat cu multă răbdare, dedicație și înțelepciune.

„Cândva aveam altă dorință, îmi doream să devin jurist, dar în oraș posibilitatea de a te înscrie la facultatea de Științe ale Educației era mai mare, așa că am decis să merg acolo. Nu am regretat nicio clipă. De peste 40 de ani lucrez învățătoare în această școală, anume în acest liceu”, spune Tamara Alexandrova.

Dacă semenii săi au decis să stea acasă și să se bucure de farmecul vârstei a treia, Tamara Alexandrova a ales să rămână lângă elevi pentru că, spune ea, fără copii viața sa ar fi prea pustie.

„Aceasta este viața mea, este și lucrul și viața mea. Sincer vorbind, nu mă imaginez fără serviciu. Știu că multe femei aleg altceva. Au ieșit la pensie, stau acasă, se odihnesc, sunt încadrate în altă sferă, eu însă nu accept aceasta și nu-mi  imaginez cum aș sta acasă”, mai zice învățătoarea.

„E foarte greu pe parcursul a mai multor ani să crești un om, ceea ce de minune îi reușește  profesoarei Tamara Alexandrova. Dumneaei activează în această instituție de învățământ mulți ani la rând. Este devotată nu numai copiilor, dar și instituției unde a făcut primul pas în domeniul învățământului, a crescut în această instituție și a format alți profesori”, afirmă directorul liceului.

Din dragoste pentru copii, și Daniela Tetelea a ales să fie învățătoare. Direct de pe băncile colegiului ,,Mihai Eminescu” din Soroca s-a angajat la gimnaziul „Alexandru Ioan Cuza”, fiind cea mai tânără învățătoare din municipiul Bălți.

„Pedagogia este o profesie foarte interesantă, însă, câteodată mai sunt și momente foarte grele, când te gândești că gata, aici las totul, nu mai vreau, este greu pentru mine și aș fi dorit ceva nou. Dar când vin a doua zi la școală și văd copiii frumoși, blânzi, îmi trec toate supărările și toate greutățile, și îmi spun că, totuși, mă regăsesc în această profesie.”

Daniela a știut de mică ce meserie va îmbrățișa.

„Când eram mică tare mi-a plăcut de învățătoarea mea de clasele primare. Ea a fost baza acestei meserii. Când eram în clasele gimnaziale îmi doream să devin învățătoare. Când am ajuns în clasa a 9-a, mi-am schimbat un pic părerile, însă mama a ținut minte de visul meu și m-a susținut ca să ajung la Colegiul „Mihai Eminescu” pentru a deveni învățătoare”, declară Daniela Tetelea.

Tânăra învățătoare este încurajată și susținută de colegii săi.

„Este o prioritate pentru noi, administrația, de a angaja tineri specialiști în instituție. La moment avem cinci tineri specialiști, dintre care este și domnișoara Tetelea Daniela. Este o fire responsabilă, este o fire competentă, este o fire perseverentă. A demonstrat competențe profesionale pe parcursul acestui timp. În relațiile cu copiii este binevoitoare, cu părinții la fel, deci, această triadă se menține”, menționează Lilia Demciucov.

În prezent, în învățământul primar din Bălți activează 237 de cadre didactice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"