NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cele mai bune produse autohtone, pe tarabele din Edineț

Miere și ceaiuri naturale, lumânări parfumate hand-made, produse cosmetice, dar și piese vestimentare au fost expuse în piața „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Edineț, în cadrul expo-târgului „Pentru voi femei frumoase”. Acesta a adunat 30 de producători autohtoni și meșteri populari.

Marin Dragomir deține peste 450 de familii de albini. Acum zece ani, din dragoste pentru natură și țara natală, acesta și-a început propria afacere dulce.

„În apicultură, export, ambalare și procesare suntem din anul 2013. Am cercetat piața UE, am văzute care sunt cerințele, am acumulat practici și am încercat să creăm ceva la noi acasă”, a declarat Marin Dragomir, fondatorul companiei Nectar Lux.

Compania fondată de tânărul apicultor este prima din R. Moldova care produce miere-cremă cu diferite gusturi de fructe liofilizate. Fiecare kilogram de miere este testat, certificat și ambalat cu grijă.

„Am încercat să facem un ambalaj care este comod atât pentru copii, cât și mămici, gama kids. Am încercat noi, ca părinți, să înlocuim produsele noastre pe care le avem de la bunici, din magiunuri și dulcețuri cu miere cu fructe liofilizate. Suntem unicii care avem utilaje de cremare a mierii prin vacuumare”, a adăugat Marin Dragomir, apicultor.

Și lumânările Galinei Samoșchina din orașul Drochia au fost la mare solicitare. Meșterita a adus la târg cele mai frumoase bijuterii din parafină.

„O lumânare aduce căldură sufletească, lumină și o plăcere mare. De exemplu, ideea acestei lumânări am adus-o din Marea Britanie. Această lumânare este protejată fiind în păhar. Este aromatizată și frumoasă. Aici este trandafirul, iar din această parte flori uscate pe care le usuc vara, iar apoi le adaug în lucrări”, a spus Galina Samoșchina, meșteriță.

Iar Alina Timuș a venit de la Chișinău pentru a pune pe rafturi primii vestitori ai primăverii – mărțișoarele.

„Am venit cu o gamă largă de mărțișoare, avem și compoziții. M-am străduit să fac diverse, pentru copii, împletite manual, cu broșă. Sunt zile numărate până la primăvară și lumea deja se interesează și se uită, le place”, a menționat Alina Timuș, meșteriță.

Potrivit organizatorilor, expo-târgul din acest an este dedicat celor mai scumpe și gingașe ființe – femeilor și are drept scop promovarea și susținerea producătorului autohton.

„Am vrut să le aducem puțină sărbătoare, soare, bucurie în suflet și cât mai multe emoții pozitive. O să vedeți cât de creativi și cât de bravo sunt producătorii noștri, ce standuri și prezență au la târg, ce produse de calitate și ecologice sunt aici. Îmi pare bine că noi redescoperim astfel de producători la nivel regional”, a declarat Inna Stanciu, director Filiala Edineţ a Camerei de Comerț şi Industrie a RM.

Cumpărătorii spun că produsele aduse la târg sunt de calitate și la prețuri accesibile.

„Calitatea e mai bună decât în toate celelalte magazine. Foarte des vin la noi astfel de iarmaroace. Suntem aici pentru că știm că vom cumpăra ceva calitativ”

„Nu sunt prima dată la acest târg, îmi place toată gama de produse care este aici. Toate produsele sunt naturale. Am încercat și din miere, și din uleiurile propuse”

„Mie toate târgurile îmi plac. Cât mai multe evenimente pentru producători locali, cu atât mai frumos și bine pentru noi”, au spus cumpărătorii.

Expo-târgul „Pentru voi femei frumoase” este la cea de-a VII-a ediție și este organizat de Filiala Edineţ a Camerei de Comerț și Industrie cu sprijinul Primăriei din Edineț. Târgul se desfășoară în perioada 8-10 februarie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"