NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cele mai gustoase și ecologice roșii cresc în satul Făleștii-Noi. Legumele nu au nevoie de sol, dar de tehnologii moderne

Cele mai gustoase și ecologice roșii cresc în satul Făleștii-Noi. Aici, legumele nu au nevoie de sol, dar de tehnologii moderne. Sera hidroponică care se întinde pe un hectar este prima de acest fel din țara noastră și, totodată, cel mai bun proiect în domeniul energiei solare fotovoltaice.


Agricultorul care a inițiat afacerea acum 10 ani, a împrumutat ideea din Olanda. Pentru a-și implementa propriul proiect a investit 14 milioane de lei. În loc de sol, agronomii folosesc vată minerală și substanțe nutritive.

„Acestea sunt rădăcini mici. Apa vine mereu dozat, în funcție de cantitatea luminii și mărimea plantei.”

Printre principalele avantaje ale sistemului se numără productivitatea sporită și posibilitatea de a menține sub control toate procesele.

„Noi utilizăm vată minerală ca substrat și îngrășăminte cu apă. Rădăcinile plantelor se află în vată minerală, acolo cresc. Nu cheltuim mult spațiu, încap mai multe plante decât în sol. Plus la toate, avem sistem controlat pentru stropire, este un proces controlat al dezvoltării plantelor și a roadei”, a declarat Eugen Ponomarenco, angajat.
Zilnic, aici muncesc 10 angajați. Legumele sunt crescute într-un mediu steril, cu temperatura, lumina, umiditatea şi apa controlate de calculator. Iar cel mai important este că legumele nu conțin chimicale.

„Bioprotecție înseamnă insecte utile care consumă insectele dăunătoare, cum ar fi musca albă, tripsul. Noi nu folosim chimicale și nu stropim plantele cu ele. Adică, producția noastră este pur ecologică”, a precizat Elena Ponomarenco, agronom principal.

Deși este o seră bine dotată, criza energetică îi sperie pe agronomi.

„Prețul la gaz și energia electrică este imprevizibil. Crește în continuu și din câte înțeleg nu se va opri. Acest aspect este pentru noi cel mai important”, a spus Elena Ponomarenco, agronom principal.

Din fericire, la sera hidroponică, sistemul de încălzire este combinat, fiind utilizată biomasa, pompa geotermală, panourile fotovoltaice și în caz de necesitate, centrala  de gaze naturale.

„În prezent avem patru surse de energie, cazanul pe biomasă, cazanul pe gaz, căldură geotermală și un parc cu panouri fotovoltaice. Avem 308 panouri, care în lunile aprilie-octombrie, când avem mai mult soare, produc 80 de kw pe oră”, a declarat Oleg Cosovan, vice-director.

Sera a fost vizitată de Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, care a menționat că prezența investițiilor agricole în localitățile rurale este una importantă pentru dezvoltarea economică, iar Guvernul va susține și în continuare dezvoltarea satelor moldovenești.

„Prin subvenționare, Ministerul Agriculturii și Guvernul sprijină agricultorii să investească în complexe noi de sere, asigurând compensarea cheltuielilor în proporție de 50 la sută. De asemenea, pentru producătorii de legume ecologice, sprijinul a fost majorat de la 3500 de lei la hectar, până la 8000 de lei la hectar”, a conchis Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Roşiile crescute la Fălești ajung pe tarabele din pieţele din Chişinău, Bălţi şi Făleşti. Direct din seră, legumele sunt vândute cu 50 de lei pentru un kilogram.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"