NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Cele mai periculoase străzi din Bălți. Polițiștii sunt alarmați de numărul mare de accidente. Șoferii și pietonii – amendați

În ultima săptămână, trei pietoni au fost loviți în trafic pe străzile din Bălți. Cel mai grav accident s-a petrecut chiar pe zebră. O minoră de 16 ani s-a ales cu o fractură deschisă după ce a fost lovită în plin de un automobil. Cele întâmplate i-a făcut pe polițiști să intervină cu recomandări, dar și amenzi.


„Dacă aveți nevoie urgent să traversați strada și nu apucați să ajungeți până la trecerea de pietoni, trebuie să ajungeți până la cea mai apropiată intersecție, să vă asigurați înainte de a traversa și apoi să traversați strada”, explică angajatul poliției.

Potrivit polițiștilor, cele mai periculoase străzi sunt str. Ștefan cel Mare, unde în ultimele șase luni au avut loc 8 accidente rutiere. Aceasta este urmată de str. Decebal cu 4 accidente și Calea Ieșilor, unde s-au produs 3 accidente rutiere.

Pieton: „Îmi era sete de apă tare și mă temeam că nu o să ajung. Deja, la anii mei…”

Polițist: „O să vă întocmesc un avertisment oficial, după lege. Și pe viitor, vă rog frumos să fiți mai atent, bine?”

Unii pietoni s-au arătat nemulțumiți de faptul că au fost surprinși încălcând regulile de circulație.

Polițist: „Dacă nu veți fi de acord să-mi dați datele dumneavoastră ca să vă scriu un proces verbal, voi fi nevoit să vă rețin, veți merge cu mine până la aflarea identității.”

Pieton: „Dar ce veți face cu datele mele?”

Polițist: „Voi scrie proces verbal.”

Pieton: „Pentru ce mai exact?”

Polițist: „Pentru că ați traversat strada într-un loc neregulamentar.”

În ultimele șase luni, în municipiul Bălți s-au produs șapte accidente care au avut loc din cauza traversării străzii în locuri neregulamentare, câte 10 accidente s-au produs din cauza neacordării priorității pietonilor și cu implicarea minorilor, iar patru – cu participarea conducătorilor de taxi.

Persoanele care traversează strada neregulamentar trebuie să achite între 300 și 450 de lei, iar șoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt amendați cu până la 1.500 de lei, cu patru puncte de penalizare.

Polițist: „În calitate de șofer, vă place când pietonii traversează strada în afara trecerii de pietoni?”

Pieton: „Dacă nu există trecere de pietoni, el trebuie să se asigure că nu există obstacol în stânga, obstacol în dreapta.”

Polițist: „Corect, dar doar pe trecerea de pietoni.”

Pieton: „Dar dacă nu există trecere de pietoni într-o zonă rurală?”

Polițist: „Dar după părerea dumneavoastră, aici e zona rurală?”

Polițist: „Aici e loc public.”

Pieton: „Nu mă filmați, vă rog frumos.”

Polițist: „Domnișoară, haideți să nu jucăm la public. Vedeți, aici nu se permite traversarea.”

Pieton: „Eu știu. Toți trec pe aici. Aici trec, acolo trec.”

Polițist: „O să ne uităm la fiecare sau o să ne uităm la noi?”

Oameni recunosc că încalcă regulile de circulație, dar asta nu-i scutește de responsabilitate.

„Se întâmplă. Asta e viața. Chiar și în Europa, chiar și în Rusia sunt sigur că se încalcă regula dată. Chiar și poliția o încalcă, sunt sigur. Acesta e factorul uman. Chiar săptâmâna trecută mi s-a întâmplat, că rutiera a lovit o persoană care traversa cu bicicleta, pe când trebuia să-și dea seama că trecerea de pietoni se trece în picioare, nu pe bicicletă”, povestește un pieton.

Șoferii spun că sunt prudenți în trafic, mai ales la trecerile de pietoni.

„După indicatoare se vede că în apropiere e trecere de pietoni și normal că micșorăm viteza. Numaidecât șoferul trebuie să oprească. Asta e o problemă, că știți, sunt și copii care pot să nu gândească, știți, traversează repede.”

„Am avut cazuri când am fost martorul încălcărilor și accidentelor. Dacă trecerea de pietoni nu se vede bine, trebuie să ne oprim, să ne convingem de siguranța manevrei și să mergem mai departe.”

„Să fie prudenți în trafic și foarte atenți la unghiurile moarte”, spun șoferii.

În ultimele șase luni au fost întocmite aproape 1.400 de procese-verbale pentru faptul că șoferii nu au cedat trecerea pietonilor, dar și pentru traversarea neregulamentară a străzii. Suma totală a amenzilor ajunge la aproape 800.000 de lei.

1.096 procese-verbale – șoferii nu au cedat trecerea pietonilor

263 procese-verbale  –  pietonii au traversat strada neregulamentar

„De la începutul anului curent pe teritoriul municipiului Bălți au fost produse 30 de accidente rutiere soldate cu două persoane decedate și 30 de persoane traumatizate. Din numărul total de accidente înregistrate, 21 sunt tamponări de pieton. Pentru prevenirea accidentelor rutiere de către efectivul Direcției de Patrulare Nord, zilnic, sunt desfășurate măsuri de prevenție la trecerile pietonale, în zonele cu risc sporit de accidente rutiere și pe traseele naționale”, spune Igor Scutaru, Ofițer Principal în cadrul Direcției Patrulare Nord.

Direcția de Patrulare Nord îndeamnă pietonii să renunțe la căști și telefon atunci când traversează strada, iar șoferii să nu ignore semnalele rutiere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"